NVM

Nieuwegein, 5 december 2002

NVM Agrarisch Onroerend Goed: 'Overheid wel degelijk speler op de grondmarkt'

In het vakblad Boerderij van 19 november jl. meldt DLG dat de bezuiniging op het aankoopbudget voor natuurrealisatie geen effect heeft op de grondprijs. De vakgroep Agrarisch Onroerend Goed van de NVM constateert echter anders. Sanne Wind, voorzitter van de vakgroep: "In de reservaatgebieden valt op dit moment een significante speler weg. Dit heeft een direct gevolg voor de grondprijs in dat gebied. Nu de meeste gerede koper, namelijk de overheid, wegvalt raakt de verkoper zijn percelen niet meer kwijt. En hierdoor daalt de grondprijs."

Daarnaast schommelt de grondmobiliteit in Nederland jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 ha. DLG blijft immers jaarlijks nog ruim 6000 ha voor natuur verwerven. Dit betekent dat nog altijd 20 procent van de verkochte landbouwgrond naar natuur gaat. Sanne Wind stelt dan ook terecht: "Men kan niet om de overheid heen als een grote, en misschien wel de grootste, speler op de markt en daarmee blijft ook DLG wel degelijk invloed uitoefenen op de grondprijs".

De ervaring van de agrarische makelaars van de NVM leert dat de grondmarkt steeds meer door lokale factoren wordt bepaald. "Prijzen lopen regionaal steeds verder uiteen en factoren zoals landbouwkundige kwaliteit en ligging worden weer belangrijk. Daarnaast speelt ook de zogenaamde marktsfeer een rol. Deze marktsfeer is met name afhankelijk van het aantal potentiële kopers en bepaalt daarmee zowel de verwachtingen als belevingen van kopers en verkopers", aldus Sanne Wind.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichtster van de NVM,
Thalia Luckel:
telefoon: 030-6085185
fax 030-6035468
internet: www.nvm.nl
e-mail: t.luckel@nvmorg.nl