Gemeente Capelle a/d IJssel

Bouwregels op hun kop! Wijziging Woningwet op handen

Op 1 januari 2003 worden nieuwe bouwregels van kracht (mits het besluit daartoe tijdig in de Staatscourant bekend gemaakt wordt). De nieuwe regels hebben betrekking op wijzigingen in het bouwvergunningstelsel en het welstandstoezicht. Zo zal de categorie bouwwerken waarvoor geen vergunning vereist is, worden uitgebreid. Dat betreft onder andere bepaalde dakkapellen, uitbouwen en bijgebouwen. De categorie meldingplichtige bouwwerken komt te vervallen.

Bouwvergunningplichtige bouwwerken worden nader onderscheiden in: Lichte vergunningplicht, beslistermijn maximaal 6 weken, indien passend in het bestemmingsplan.
Reguliere vergunningplicht, beslistermijn maximaal 12 weken, indien passend in het bestemmingsplan.

Het welstandstoezicht, dat wil zeggen toetsing of de bouwplannen voor wat het uiterlijk betreft aanvaardbaar zijn, gaat plaatsvinden volgens daarvoor in een welstandsnota vast te leggen criteria. Deze nota moet uiterlijk 18 maanden na het van kracht worden van de nieuwe Woningwet door de gemeenteraad vastgesteld zijn.

Indien u bouwplannen heeft, doet u er goed aan contact op te nemen met de Unit Handhaving en Vergunningen van de gemeente. Voor meer informatie zijn informatiefolders verkrijgbaar bij het Informatiecentrum in het gemeentehuis en kunt u via internet de site van Vrom raadplegen.