Ingezonden persbericht

Persbericht st. Mars Society Nederland

5 december 2002

Nederlanders naar International Space Station en naar Mars

De Mars Society Nederland is verheugd dat 'onze' Nederlandse astronaut, Andre Kuipers, toch als bemanningslid in het International Space Station volgend jaar zijn tests gaat uitvoeren. Zij feliciteert Andre Kuipers, eind september nog gastspreker op de Europese Mars Society Conventie, van harte met deze missie.

De Mars Society Nederland heeft zelf ook reden om gefeliciteerd te worden, daar haar voorzitter, Arno Wielders geselecteerd is als bemanningslid van een gesimuleerde Marsmissie, begin volgend jaar in het Mars Desert Research Station (MDRS) in Utah in de Verenigde Staten.
Arno Wielders (29) studeerde natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, werkte bij de Leidse Sterrewacht en Fokker Space en is tegenwoordig werkzaam bij TNO TPD afdeling Ruimtevaart in Delft. Tijdens zijn verblijf in Utah is hij betrokken bij het opzetten van een sterrenwacht op het terrein van het MDRS. De ervaring die hij bij TNO TPD en Fokker Space opdeed met het Very Large Telescope-project vormt de basis van zijn werkzaamheden in het MDRS. Daarnaast zal Wielders nog enkele andere experimenten uitvoeren gerelateerd aan onderzoek elder in Nederland. Wielders is tijdens zijn marsmissie in de habitat in Utah, van 18 januari tot 2 februari 2003, te volgen op de website van de Mars Society Nederland, http://www.marssociety.nl

Het Mars Desert Research Station is een van de speciaal gebouwde habitats (= woon-werk-plekken) waarin het toekomstige leven van een Marsonaut zo goed mogelijk wordt nagebootst. De locaties in Utah, Canada en IJsland zijn uitgekozen omdat ze veel overeenkomst vertonen met het Marslandschap. De zogeheten habitats bevatten ruimtes om te slapen, te wonen, laboratoria en niet te vergeten luchtsluizen, die de overgang van een hogedrukcabine naar de lage atmosfeer op de planeet Mars gaan regelen. Veel technieken worden in de praktijk al gebruikt in het International Space Station. Bemanningsleden leven en werken zoals ze dat ook op Mars zouden doen, verlaten hun habitat slechts in ruimtepak en doen onder andere onderzoek naar recyclingssystemen.
Naast de rol die iedere habitat speelt bij de publieke bewustwording van de mogelijkheden van een reis naar Mars, wordt in en om de habitat ook daadwerkelijk onderzoek verricht dat de eerste Marsonauten zal steunen in hun research en overleven op Mars zelf.

Volgend jaar is een bijzonder jaar voor de Mars Society. Niet alleen zal Wielders crewmember zijn op het MDRS, ook zal in de zomer van 2003 de Euro-MARS Hab op IJsland worden geplaatst. En dat in een jaar dat toch al in het teken staat van de Rode Planeet.

Tijdens de zogenaamde oppositie van 28 augustus 2003 zal Mars dichter bij de Aarde staan dan in 73.000 jaar het geval is geweest. Zowel de Amerikaanse NASA als de Europese ESA maken van die gelegenheid gebruik om ruimtesondes naar Mars te sturen. Europa stuurt de satelliet Mars Express met de Engelse Beagle 2-lander, Amerika stuurt twee rovers, rijdende mini-laboratoria. Tenslotte komt ook de Japanse satelliet Nozomi na een lange omweg eindelijk bij onze buurplaneet aan. De Mars Society zal in samenwerking met verschillende ruimtevaart-instellingen, ondermeer de Quasar-sterrenwacht in Hoeven, uitgebreid aandacht besteden aan al deze gebeurtenissen.

Meer informatie over het de habitat op IJsland (Euro-M.A.R.S. project) is te vinden op http://www.EuroMARS.org
http://www.MarsSociety.NL

Mw. dra. Artemis A. Westenberg
PR & Communicatie
artemis@marssociety.nl
010 - 4510776 / 06 26 09 000 9