Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 5-12-2002
Persberichten district Sittard (HP 11.30 uur) Donderdag 5 december 2002

Sittard, rijden onder invloed.

Een 35 jarige inwoner van Sittard is woensdagavond 4 december 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed. Na het veroorzaken van een verkeers-ongeval beledigde hij de ter plaatse gekomen politie.
Woensdagavond omstreeks 21.25 uur reed de automobilist op de Paardestraat te Sittard ter hoogte van de Urselinestraat tegen een (zak)paaltje aan (paaltje dat in het wegdek kan wegzakken, maar nu omhoog stond). De auto werd bij de aanrijding behoorlijk beschadigd en de automobilist klapte met zijn hoofd tegen de voorruit aan. Een grote ster in de voorruit was het gevolg.
De ter plaatse ontboden politie rook bij de veroorzaker van het verkeersongeval een dranklucht terwijl hij tevens niet stevig meer op zijn benen stond. Nadat de bestuurder was medegedeeld dat hij mee moest naar het politiebureau beledigde hij beide politieagenten. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar wees de ademanalyse een alcoholpromillage aan van bijna 1.8 promille. Tegen de inwoner van Sittard werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Sittard, winkeldieven.
Een 36 jarige inwoner van Sittard is woensdagmiddag door de politie bekeurd wegens het plegen van een winkeldiefstal. Een politiepatrouille zag omstreeks 16.15 uur de man, een bekende van de politie, over de Markt lopen met een wel erg dikke buik. Alle reden om een praatje te maken. Gevraagd naar wat hij onder zijn jas had zitten kwamen twee net uit een grootwinkelbedrijf aan de Markt gestolen dozen met daarin elk drie kaarsenhouders te voorschijn. Hij werd naar het politiebureau overgebracht waar tegen hem in het kader van snelrecht proces-verbaal werd opgemaakt. De gestolen spullen gaan terug naar de rechtmatige eigenaar.
Een onbekend gebleven man ontvreemdde woensdagmiddag uit een elektrowinkel aan de Valderstraat te Stein een rookmelder met een winkelwaarde van 8 euro 15. De man bood de rookmelder ter betaling aan en legde een bankbiljet van 100 euro op de toonbank. Op het moment dat het wisselgeld werd gepakt griste de man de rookmelder inclusief de 100 euro weg en rende de winkel uit. Hij bleef onbekend. Een 22 jarige inwoner van Born is woensdagmiddag in een supermarkt aan de Kerkstraat te Born door het personeel betrapt bij het plegen van een winkeldiefstal. De man nam vier pakken met biefstukken met een winkelwaarde van bijna 29 euro weg die hij niet afrekende aan de kassa. Het personeel dat de diefstal had zien plaatsvinden riep de man aan de uitgang ter verantwoording. De gewaarschuwde politie heeft de winkeldief meegenomen naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van130 euro. Na verhoor kon hij huiswaarts. Een 48 jarige inwoner van Sittard nam in de middaguren in een winkel in huishoudelijke artikelen aan de Walstraat te Sittard een doosje cd-roms weg met een waarde van 9 euro. Nadat er aan de kassa niets werd betaald werd hij aan de uitgang door het personeel aangesproken. De gewaarschuwde politie nam de inwoner van Sittard mee naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg in het kader van afhandeling snelrecht een transactievoorstel aangeboden van 130 euro.

Sittard, rekening geplunderd.
Een 23 jarige inwoonster van Sittard heeft woensdag 4 december 2002 bij de politie aangifte gedaan van een diefstal waarbij haar beurs werd gerold en de twee daarop volgende dagen er geld van haar rekening werd gehaald.
Maandagmorgen 2 december kocht het slachtoffer op het station te Sittard een spoorkaartje en betaalde dit door te pinnen. Op weg naar de trein werd in de drukte ongemerkt haar beurs gestolen. De diefstal werd pas in de trein opgemerkt waarna in de middaguren de rekening werd geblokkeerd. Woensdag 4 december 2002 bemerkte het slachtoffer dat er kort voor het blokkeren van haar bankrekening er toch in het totaal 900 euro van haar rekening werd gepind. Mogelijk dat er bij het kopen van het treinkaartje iemand meegekeken heeft en in het bezit is gekomen van de pincode. Het slachtoffer heeft van de diefstallen bij de politie aangifte gedaan.

Amstenrade, boete voor vogelhandelaar.
Tegen een inwoner van Amstenrade is woensdag 4 december 2002 proces-verbaal opgemaakt omdat hij in het wild gevangen vogels voorzag van ringen. Hij kreeg een boete opgelegd van de Officier van Justitie van 1080 euro.
De politie trof woensdagmorgen 4 december 2002 bij een controle in de volières van een vogelhandelaar in Amstenrade 24 beschermde vogels aan die voorzien waren van valselijk aangebrachte ringen. Het ging om putters en sijsjes die vermoedelijk in het wild zijn gevangen en daarna werden geringd. Onregelmatigheden aan de ringen werden bij de controle dan ook vastgesteld terwijl enkele vogels beschadigingen vertoonden aan hun pootjes. Na overleg met de Officier van Justitie werd aan de vogelhandelaar een transactievoorstel gedaan van 1080 euro. De handelaar heeft van de vogels inmiddels afstand gedaan.