MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

04-12-2002
MKB-Nederland: 'opzomeren' moet in gemeentelijk afvalbestek worden opgenomen
Bij het aanbesteden van de reguliere afvalinzameling moeten alle gemeenten standaard in hun bestek het \'opzomeren\' het schoonmaken van de leefomgeving en het opruimen van zwerfafval - regelen. Reguliere bedrijven moeten in staat worden gesteld om daarbij structureel en creatief samen te werken met bijvoorbeeld sport- en vrijetijdsverenigingen, die tijdens lokale aktiedagen zwerfafval mee opruimen. Gemeenten stimuleren op die manier de betrokkenheid van burgers bij de eigen leefomgeving, maken Nederland schoner en geven zo praktisch invulling aan maatschappelijk ondernemen. Dit stelde MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer bij de ondertekening van het Convenant Verpakkingen III in Den Haag.

In het Convenant Verpakkingen III hebben overheid en bedrijfsleven voor de periode tot 2006 afspraken gemaakt over de vermindering, inzameling en het hergebruik van allerlei soorten verpakkingsafval. Ook de aanpak van zwerfafval maakt onderdeel uit van het Convenant.

In het afvalbestek van gemeenten dient ook te worden voorzien in voldoende instrumenten om zwerfafval tegen te gaan: staan er voldoende afvalbakken, worden ze vaak genoeg geleegd, is er een adequate meldingsprocedure voor zwerfafval, enz. De MKB-Nederland-voorzitter vindt dat meewerkende burgers of verenigingen een financiële tegemoetkoming moeten ontvangen voor hun diens-ten, die gefinancierd dienen te worden uit de reinigingsheffing, die alle burgers betalen. Zo wordt marktconform een collectieve verantwoordelijkheid genomen voor individuele inspanningen t.b.v. een schoon leefmilieu, aldus De Boer.