Nationaal Dubo Centrum

donderdag 5 december 2002

Apeldoorn wint EPL-prijs 2002 met een EPL van 9,6

Tijdens de Nationale Dubo Dag 2002 heeft D. Tommel de EPL-prijs 2002 (Energie Prestatie op Locatie) van Novem uitgereikt aan de gemeente Apeldoorn en twee van haar partners.

De EPL-prijs wordt jaarlijks toegekend aan de gemeente die er in slaagt bij haar nieuwbouwplannen de grootste reductie te realiseren van de uitstoot van CO2. Van de 72 aan de EPL-monitor deelnemende nieuwbouwlocaties in Nederland, staat Apeldoorn dit jaar nummer één met een score van 9.6 (op een schaal van 10 volgens de EPL-monitor) voor de nieuwbouwwijken Zuidbroek en Zonnehoeve. De prijs is ontwikkeld door Novem in opdracht van het ministerie van VROM en werd dit jaar voor de vierde keer toegekend.

Het winnende concept
De score van EPL 9,6 wordt gerealiseerd op basis van een energieconcept van warmtelevering en duurzame elektriciteit. Daarnaast worden energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, op woningniveau toegepast die verder gaan dan de wettelijke norm. Met dit concept wordt een besparing van aardgas gerealiseerd van ongeveer 5 miljoen kubieke meter per jaar. Dit betekent vervolgens een jaarlijkse reductie van circa 10.000 ton CO2.
De prijs werd uitgereikt tijdens de Nationale Dubo Dag in De Doelen te Rotterdam, door voormalig staatssecretaris van VROM en grondlegger en huidige bestuursvoorzitter van het Nationale Dubo Centrum, de heer D. Tommel. De winnaars werden vertegenwoordigd door wethouder J. van Beckhoven van Apeldoorn, de heer H. Olthof, directeur van Nuon Bijzondere Nieuwbouwlocaties en de heer W.L. Hermans, directeur van Fibroned. Fibroned levert - naast elektriciteit op basis van biomassa
- de warmte voor een door Nuon aan te leggen 'Warmtenet', dat behalve de wijken Zuidbroek en Zonnehoeve ook delen van de bestaande stad Apeldoorn gaat voorzien van warmte. Dit project vindt zijn oorsprong in de ambitieuze doelstelling van de gemeente om in het jaar 2020 'energie-neutraal' te zijn.

De prijs
Gekozen is voor een prijs die het energiegebruik op wijkniveau zichtbaar maakt. Model hiervoor staat het concept waarmee bureau Tigchelaar de "Buitengewoon Idee Prijs 2002" gewonnen heeft. Dit betrof een idee voor een transformator- en stadsverwarmingsunit, waaraan een feedbackmechanisme voor de energieconsumptie van de wijk werd gekoppeld. In overleg met de winnende partijen wordt gekeken op welke wijze het concept van terugkoppeling naar de bewoners op de winnende locaties kan worden toegepast. Symbolisch ontvingen de winnaars een trafohuisje met oplichtende energiemeters. Novem hoopt met dit - voor Nederland nieuwe - concept energiegebruik op wijkniveau zichtbaar te maken voor de wijkbewoners en daarmee de bewustwording over energiebesparing te bevorderen.

"Geweldig dat er zoveel gemeenten hebben deelgenomen aan de EPL-monitor", zei de heer Tommel bij de overhandiging van de prijs aan de winnaars. "72 is een groot aantal, zeker gezien de minimale grootte van 250 woningen per locatie." Wethouder Van Beckhoven verwees in zijn dankwoord naar de ambitie van de gemeente Apeldoorn: "Het is een prachtige prijs voor een mooie prestatie, maar ons streven blijft een EPL van 9,9 te realiseren." Harm Olthof van Nuon: "Dit gemeenschappelijke project sluit goed aan bij de ambities van Nuon om duurzame energievoorzieningen te realiseren en daarmee koploper in duurzaamheid te blijven." Wilbert Hermans van Fibroned: "De EPL-prijs is een bevestiging van het brede draagvlak van dit project en van het feit dat we op de goede weg zijn."

Meer informatie over de EPL is te vinden op de website van OEI (optimale energie-infrastructuur).