Gemeente Eemsmond


Persberichten

Veel belangstelling voor voorlichting over sanering van afvalwaterlozing en aanbod gemeente

woensdag 4 december 2002

Ruim 450 belangstellenden bezochten in de afgelopen weken de voorlichtingsavonden van de gemeente Eemsmond over sanering van afvalwaterlozing. Alle eigenaren / gebruikers van de 500 percelen die niet zijn en ook niet worden aangesloten op het riool, waren hiervoor uitgenodigd. Vóór 1 januari 2005 moeten zij zelf maatregelen treffen die ervoor zorgen dat zij geen ongezuiverd afvalwater meer lozen. De gemeente en het waterschap Noorderzijlvest bieden hun een collectieve oplossing aan, waarbij de kosten zo laag mogelijk blijven. De bijeenkomsten waren bedoeld om informatie te verstrekken over de nieuwe wetgeving en het aanbod van gemeente en waterschap. Binnenkort verschijnt het verslag van de voorlichtingsbijeenkomsten op de gemeentelijke site. De gemeente is tevreden over de opkomst en belangstelling voor het aanbod.

Aanmeldingen
Een groot deel van de eigenaren / gebruikers heeft inmiddels aangegeven interesse te hebben voor het aanbod. De verwachting is dat er in de komende weken nog meer aanmeldingen binnenkomen.

Nieuwe wetgeving
Vanaf 1 januari 2005 is het niet meer toegestaan om ongezuiverd afvalwater in of op de bodem of op het oppervlaktewater te lozen. Dit om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en de gezondheid van mens en dier kunnen schaden. Ten gevolge van de ontheffing van de gemeentelijke zorgplicht moeten de eigenaren / gebruikers van 500 percelen in Eemsmond zelf maatregelen treffen om hun afvalwaterlozing te saneren. Hiervoor moeten zij een IBA-systeem (Individuele Behandeling van Afvalwater) aanleggen. Daarnaast zijn er in Eemsmond 80 percelen die de gemeente nog gaat voorzien van een aansluiting op het riool.

Aanbod gemeente en waterschap
Vanuit maatschappelijke overwegingen en de zorg voor haar burgers biedt de gemeente Eemsmond de betreffende burgers de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve oplossing. Dit doet de gemeente in samenwerking met het waterschap Noorderzijlvest. In het kort komt het erop neer dat de gemeente kosteloos een hoogrendement IBA-systeem, klasse II aanbiedt en aanlegt. Het waterschap verzorgt het periodieke onderhoud en verhelpt storingen. De kosten voor de perceeleigenaren / gebruikers zijn daardoor tot een minimum beperkt.

Vervolg
In de eerste helft van 2003 wordt de plaatselijke situatie van alle deelnemers geïnventariseerd. De gemeente plaatst de IBAs vervolgens gefaseerd, in de tweede helft van 2003 en in 2004.