Gemeente Breda

Persberichten

05-12-2002

Breda als Wereldstation Treinreizen in de 21e eeuw

Vanaf 5 december presenteert Breda zich met het Nieuw Sleutelproject Breda op de tentoonstelling 'Wereldstations in Utrecht'. Deze tentoonstelling is een initiatief van de Projectorganisatie Stationsgebied (POS) van de gemeente Utrecht in samenwerking met het Centraal Museum en wordt van 5 december 2002 t/m 5 januari 2003 gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht (hal 5).

Nieuw Sleutelproject Breda
Breda ontwikkelt de komende 10 tot 15 jaar een compleet nieuw station en een Stationskwartier met internationale allure. In 2006 doet de shuttle van de Hogesnelheidstrein Breda aan. Daardoor ontstaan directe spoorverbindingen met Rotterdam en Antwerpen. Noord-Brabant krijgt hiermee betere verbinding tot de internationale steden in Noord-west Europa. En in het verlengde hiervan komen economische, sociale en culturele ontwikkelingen op gang ten gunste van Brabant.
De ambities voor het Stationskwartier zijn verwoord als een nieuw stedelijk gebied waar wonen, werken, reizen en recreëren samen gaan. De toekomstige openbaar vervoerterminal is te zien als motor voor de ontwikkelingen en kroon op de nieuwe stad. Die ambities komen in de toekomst onder meer tot uiting in de gewenste architectonische kwaliteit van het totale gebied, inclusief de OV-terminal. En daar sluiten de plannen naadloos aan op allure die de vertegenwoordigde Wereldstations in Utrecht laten zien.
Naast Breda nemen deel aan de expositie in Utrecht de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem. Dit onder de noemer Nieuwe Sleutelprojecten waarbij de Projectorganisatie Nieuwe Sleutelprojecten, een samenwerkingsverband tussen Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het ministerie van Verkeer en Waterstaat, optreedt als sponsor van de expositie.
Tentoonstelling
De tentoonstelling Wereldstations in Utrecht brengt de veranderende functie(s) van stations en stationsgebieden in beeld. Maquettes, tekeningen en video's van stations- en stationsgebieden tonen de belangrijkste architectonische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar en de komende vijf jaar. Stations van over de hele wereld presenteren zich. Zo is Breda te vinden te midden van bijvoorbeeld het New Penn station in New York of het Kowloon Station in China. De geëxposeerde stations zijn de afgelopen vijf jaar gebouwd of worden binnen enkele jaren opgeleverd.

Breda, 5 december 2002