Ingezonden persbericht

Studentenraad Open Universiteit

UTRECHT, 20021205 -- Het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft onlangs aangekondigd zes van de achttien studiecentra te sluiten per 1 september 2003. De Studentenraad vindt echter dat deze zes studiecentra open moeten blijven.

De Open Universiteit is ingesteld als een universiteit voor tweedekansers. Juist voor deze groep en die van laagopgeleiden is de toegankelijkheid van academisch onderwijs belangrijk. Door de voorgenomen sluitingen verzaakt de Open Universiteit haar maatschappelijke functie voor juist die groepen studenten die haar steun het hardst nodig hebben.

Criteria
De criteria die door het College van Bestuur gehanteerd worden voor de bereikbaarheid van een studiecentrum (reisafstand 80 kilometer en reisduur 1,5 uur enkele reis), zijn voor de Studentenraad en de studenten onacceptabel. Studenten hechten veel waarde aan de nabijheid van een studiecentrum. Niet alleen worden studenten met een handicap gedupeerd, ook zullen de hogere reiskosten, als gevolg van de toegenomen reisafstand, voor mensen met een laag inkomen een drempel vormen om met een studie te beginnen. Door de sluiting van zes studiecentra kunnen inwoners van Friesland, Drenthe en Zeeland na september 2003 geen academisch onderwijs meer in hun eigen provincie volgen.

Onderzoek
De Open Universiteit is druk doende om een nieuw onderwijsmodel, met betere studiebegeleiding en mentoraat, te ontwikkelen. Studiecentra zijn de drijvende kracht achter de begeleiding van de studenten. De Studentenraad vindt het onbegrijpelijk dat er een besluit over de studiecentra wordt genomen op een moment dat de resultaten van dit onderzoek nog onbekend zijn.

Advies
De Studentenraad brengt vandaag een negatief advies uit aan het College van Bestuur omtrent de sluiting van de 6 studiecentra, omdat de gewenste samenhang met studiebegeleiding en mentoraat nu ontbreekt en de onderzoeken naar andere mogelijkheden voor locatiekeuze niet hebben plaatsgevonden. Elke basis om nu de zes studiecentra te sluiten ontbreekt!

De Studentenraad zal de tekst van haar advies op dinsdag 10 december aanstaande om 13.45 uur samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aanbieden aan de vaste Kamercommissie Onderwijs. Het wordt volgens de Studentenraad en het ISO hoog tijd dat de politiek een uitspraak doet over de rol van de Open Universiteit.



Ingezonden persbericht