Provincie Overijssel

Architectenbureau Kraaijvanger Urbis ontwerpt renovatie provinciehuis

Na een intensieve selectieronde is architectenbureau Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam verkozen door de selectiecommissie om het ontwerp te maken voor de aankomende renovatie van het provinciehuis. Kraaijvanger Urbis is uit de geselecteerde vijf bureaus verkozen vanwege hun typerende visie, die het beste aansluit bij het programma van eisen zoals dat afgelopen dinsdag definitief is vastgesteld door Gedeputeerde Staten.

In de presentatie, die alle bureaus vorige week vrijdag hielden voor de vertegenwoordigers van de selectiecommissie ondersteund door het atelier Rijksbouwmeester, kwam architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau het helderst naar voren als het gaat om de kernwaarden die zijn verbonden aan de uitgangspunten voor de renovatie. Die bestaan in het kort uit de invoering van het combi-kantoor concept, een duurzaam bouwen insteek en een multifunctioneel bestuurscentrum. De financiële voorwaarden omlijsten het voorstel van bureau Kraaijvanger Urbis dat met een realistische weergave van hun visie op het meer dan dertig jaar oude gebouw kwam.

"De doorslag om met Kraaijvanger Urbis in zee te gaan is gelegen in het feit dat dit architectenkantoor een scherpe analyse gaf van het functioneren van de provinciale organisatie in relatie tot haar huisvestingsvisie", staat in het rapport van de selectiecommissie te lezen.

De bedoeling is nu dat Postel eerst met een serie verschillende ontwerp-schetsen komt, en dus niet gelijk een definitief ontwerp maakt. Hierin zijn een aantal variabelen te onderscheiden voor aspecten uit het programma van eisen die in het definitief ontwerp de meeste prioriteit gaan krijgen. Zaken als een open, transparante werkomgeving is hier belangrijk. Dat dit laatste goed aansluit bij de visie van de architect, blijkt duidelijk uit eerder werk van Postel, waarvan het ontwerp voor het stadskantoor in Meppel het meest regionale voorbeeld is. Zijn bekende ontwerpen zijn voornamelijk in de regio Rotterdam terug te vinden, hoewel Het Glazen Huis in Almelo ook van zijn hand is. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het gebruik van glas en transparante materialen. Zo werd hij al in 1995 genomineerd voor een ontwerp-prijs voor het ontwerp van De Glazen Brug in Rotterdam.

Bron: Bas van Dishoeck, tel. 038 4252347


© 05-12-2002 Provincie Overijssel