Gemeente Hilversum

Zonder bode gaat er niets

Zonder gemeentebode geen trouwpartijen, geen
gemeenteraadsvergaderingen. Piet van Vliet, hoofdbode, houdt binnenkort een week lang het dagboek bij op de gemeentelijke website. Wie zijn dagboek leest zal merken dat bodes meer doen dan kopjes koffie rondbrengen. Zonder bodes gaat het gemeentehuis niet eens voor publiek en ambtenaren open.

Piet van Vliet is sinds 1964 bij de gemeente in dienst als bode. In 1999 werd hij sectiechef representatieve diensten. "In de volksmond heet dat nog altijd hoofdbode. Ik geef niet alleen leiding aan de bodes, maar ook aan de receptie en telefooncentrale. Vandaar dat de term hoofdbode niet meer de lading dekt en een nieuwe term nodig was."

"Bodes zijn het visitekaartje van de gemeente en zij zorgen ervoor dat tijdens vergaderingen en bijeenkomsten de nodige apparatuur aanwezig is. Dat er voldoende zitplaatsen zijn, de drankjes en hapjes niet ontbreken. Bij elke huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis is een bode aanwezig. Burgers, ambtenaren of raadslieden, iedereen die ons wat vraagt, wordt door ons geholpen. Kunnen we hen niet persoonlijk helpen, of weten we het antwoord niet, dan zoeken we net zo lang totdat er een oplossing is. We zijn er ten dienste van de mensen die hier op het gemeentehuis komen," aldus Piet van Vliet.

Niet iedereen beseft hoe onmisbaar gemeentebodes op het raadhuis zijn. Maar het zijn de bodes die s morgens de deuren van het gemeentehuis ontgrendelen. Het zijn de bodes die het bruidspaar en de gasten toegang geven tot de trouwzaal. Het zijn de bodes die.je moet er niet aan denken dat ze er een dag niet zouden zijn. Ongemak en frustraties alom. Bij ambtenaren én burgers. Zonder bodes gaat het niet.

De dagboeken op deze website kunt u vinden door te klikken op Over Hilversum vervolgens op Hilversummers en tenslotte op dagboek.

Datum bericht: 5 december 2002