Stichting Wemos

Wemos en SOMO organiseren ronde tafeldiscussie over GATS

'Nieuwe case studies tonen uitdagingen voor het Zuiden in de huidige GATS onderhandelingen'. Hierover organiseren Wemos en SOMO een ronde tafeldiscussie op 10 december aanstaande.

De huidige WTO onderhandelingen over 'handel in diensten' (GATS) zijn iet transparant en lijken vaak puur technisch of economisch. Wemos en SOMO zijn van mening dat GATS wel degelijk gevolgen hebben voor mensen en milieu in het Zuiden.

Alleen al daarom zou het Noorden meer politieke aandacht moeten besteden aan deze onderhandelingen. Zuidelijke partnerorganisaties van SOMO en Wemos hebben case studies uitgevoerd naar de gevolgen van buitenlandse private betrokkenheid bij gezondheidsdiensten in Kenia, overnames door een buitenlands energiebedrijf in Colombia, en toerisme in Goa (India) op dienstverlening aan de plaatselijke bevolking.

Inhoud ronde tafeldiscussie
Er zullen verschillende aandachtspunten uit de case studies besproken worden. Het gaat daarbij vooral om de praktijk van buitenlandse dienstbedrijven en overheidsbeleid vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling en het Internationaal Convenant inzake de Economische, Sociale en Culturele Mensenrechten, en hoe bepaalde GATS regels zich daartoe verhouden.

Doel discussie
Het formuleren van zo scherp mogelijke argumenten en aanbevelingen om de politieke en publieke discussie over GATS aan te wakkeren. De resultaten van het onderzoek en de ronde tafeldiscussie zullen op 11 december worden gepresenteerd aan de pers. Hiermee sluiten we aan bij een Europese actie diezelfde dag, tegen de ontransparante GATS-onderhandelingen.

Meer informatie
www.somo.nl