Ministerie van Verkeer en Waterstaat

5 december 2002

Europese Commissie mag luchtvaartsector niet laten bungelen

Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan de chaos in de Europese luchtvaartpolitiek. Dat staat in een open brief van staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (luchtvaart), waarin zij haar inbreng voor de Europese Transportraad van vandaag naar voren brengt. De Europese Commissie vraagt alle lidstaten om hun Open Skies verdragen met de VS op te zeggen, maar Nederland zal geen enkel luchtvaartverdrag beëindigen voordat de Commissie een doordacht plan heeft gepresenteerd.

Binnen de Europese Unie bestaat al jarenlang discussie over de luchtvaartverdragen. De Europese Commissie wil de onderhandelingen over deze verdragen namens de lidstaten voeren, maar een flink aantal EU-landen voelt daar niets voor. Temeer omdat er nog geen goed uitgewerkt plan ligt hoe de Commissie dit mandaat denkt in te vullen.

Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de discussie een nieuwe wending gegeven. De rechters oordeelden dat de afzonderlijke lidstaten nog steeds gerechtigd zijn om bilaterale afspraken te maken over de landingsrechten, maar desondanks houdt de Commissie vast aan haar eis. Staatssecretaris Schultz zal namens Nederland als eerste lidstaat op deze uitspraak van het Hof reageren.