Gemeente Amsterdam

College wil 100 miljoen ombuigen
5 december 2002 - Marga Kuperus

Er is in de begroting alleen geld voor het uitvoeren van de beleidsafspraken uit het Program-akkoord, meer is er niet. Voor andere gewenste en noodzakelijke initiatieven en maatregelen moet derhalve elders worden ingeleverd. Daarnaast is er extra geld nodig voor het opvangen van tegenvallers die voortvloeien uit de wijzingen in het regeringsbeleid en behoeft het gemeentelijk weerstandsvermogen in de komende jaren aanvulling. Ongunstige ontwikkelingen in de economie eisen eveneens hun tol.

De noodzaak tot ombuigen wordt door het voltallige College onderschreven. Elk onderdeel van de gemeente zal aan de ombuigingen een bijdrage moeten leveren. Dat zal gebeuren in goed overleg en samenwerking met alle gemeentelijke directeuren. Het College wil de ombuiging baseren op een inhoudelijke afweging en serieuze uitwisseling van argumenten. Geen enkel onderdeel wordt op voorhand ontzien noch in het bijzonder aangepakt. Er wordt geen directief opgelegd, maar er moet wel resultaat geboekt worden. Hoewel de kaasschaafmethode het College niet aanspreekt, zal deze als ultiem middel niet onbenut blijven. Het gaat om een forse operatie, maar ik reken erop dat iedereen meewerkt en dat we eendrachtig de doelstelling zullen halen, aldus Dales.

Om de operatie te stroomlijnen zullen de afzonderlijke collegeleden met de eigen diensten en bedrijven gezamenlijk tot voorstellen moeten komen. Ook zal intensieve doorlichting plaatsvinden van alle bestemmingsreserves en voorzieningen om vast te stellen of en waar vrijval kan plaatsvinden, dan wel waar het bestedingstempo kan worden verhoogd. Een projectteam onder leiding van de wethouder Financiën bespreekt deze voorstellen en bereidt het uiteindelijke ombuigingsvoorstel voor.

De Gemeenteraad zal tussentijds over de voortgang worden ingelicht. Ook zal de stand van zaken op verschillende momenten worden besproken in een bijeenkomst van College en directeuren. Vandaag heeft wethouder Dales alle directeuren per brief geïnformeerd over de geplande gang van zaken.

Pb-190

© Gemeente Amsterdam