PvdA Europees parlement


Snel een statuut!

5 december 2002
Persverklaring van de Nederlandse leden van het Europees Parlement over de noodzaak snel tot een statuut te komen. Deze week staat het statuut van de leden op de agenda van het Europees Parlement. De 31 Nederlandse Europarlementariërs zijn van mening dat er snel een oplossing moet komen voor het ondoorzichtige systeem van de Europese vergoedingen en de ongelijke schadeloosstellingen (salarissen) die de Europarlementariërs ontvangen op basis van nationale systemen.
Bij de aanvang van hun mandaat hebben de Nederlandse leden daarover al onderlinge afspraken gemaakt die werden neergelegd in een gedragscode. De beste oplossing om een eind te maken aan dit slechte systeem is een statuut voor de leden, dat alle leden een gelijke schadeloosstelling geeft en een daarbij passende regeling voor onkostenvergoedingen dat gebaseerd is op werkelijk gemaakte kosten.
Sinds in het Verdrag van Amsterdam in 1996 werd vastgelegd dat een dergelijke regeling er moet komen wordt geprobeerd overeenstemming te bereiken binnen het Europees Parlement en tussen Europees Parlement en de Raad van Ministers over de inhoud daarvan. Er lijkt na 6 jaar nu eindelijk schot in te komen .
De Voorzitter van het Europees Parlement heeft de laatste maanden op een aantal moeilijke onderdelen met afzonderlijke regeringen oplossingen gezocht en gevonden.
Wij steunen de voorzitter daarin en hopen dat er snel beslissingen kunnen worden genomen op basis van de voorstellen van de commissie die er zich mee bezig houdt en de resultaten van de gesprekken van Pat Cox met de regeringen.

Europese kritiek op verpakkingsconvenant onterecht (04 december 2002) >>
Europees Parlement versterkt rechten uitzendkrachten (21 november 2002) >>
Europees Parlement wil verbetering financiëel toezicht (21 november 2002) >>
Kyoto-proces in gevaar
(21 november 2002) >>
Voetbal niet behandelen als gewone bedrijfstak
(16 november 2002) >>
Nederland komt in de problemen
(06 november 2002) >>
Medicijnen voor arme landen - overheden falen
(19 september 2002) >>
Europese vogelrichtlijn stopt economische vooruitgang niet (02 september 2002) >>
Hervorming Europees landbouwbeleid
(02 september 2002) >>
Diamantenhandel
(01 september 2002) >>
Commissaris de Palacio onder vuur in Europees Parlement (20 maart 2002) >>
"Weigerachtige Europese christen-democraten onbegrijpelijk" (08 maart 2002) >>