PvdA Europees parlement


Europese kritiek op verpakkingsconvenant onterecht

4 december 2002
PvdA Europarlementariër Dorette Corbey heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de juridische stappen van Europees Commissaris Wallström van Milieu tegen Nederland vanwege de aanpak van ons land van het Europese verpakkingsbeleid.
Nederland heeft de Europese richtlijnen ondergebracht in een convenant. De Europese Commissie wil Nederland nu dwingen dit vast te leggen in wetgeving. Dorette Corbey: "Het is onzin om een rechtszaak aan te spannen tegen een land dat de milieudoelstellingen wel haalt."

De verpakkingsrichtlijn stelt vast dat verpakkingsmateriaal voor een groot deel gerecycled moet worden. Nederland voldoet ruimschoots aan de gestelde doelstellingen. En dat gebeurt in Nederland ook nog tegen lage kosten. Het Duitse ´Grüne Punkt´ systeem is eveneens effectief, maar vele malen duurder.

De juridische stappen van de Commissie roepen vragen op. Ten eerste omdat de Commissie zelf onlangs besloten heeft milieuconvenanten te willen bevorderen. Ten tweede omdat het milieubeleid tegen de achtergrond van de uitbreiding toch zal moeten veranderen. "In een Europese Unie van binnenkort meer dan 20 lidstaten kun je niet teveel nadruk leggen op regels en procedures. Het Europese milieubeleid moet zich richten op resultaten in plaats van procedures. Elk land moet dan zelf uitmaken op welke wijze de resultaten behaald kunnen worden. Een succesvolle aanpak moet je niet van tafel vegen. En zeker niet in een tijd waarin de aandacht voor duurzame ontwikkeling terugloopt. Regelzucht helpt het milieu niet", aldus Dorette Corbey. Op woensdag 4 december ondertekenen staatssecretaris Van Geel en het Nederlandse bedrijfsleven het Convenant Verpakkingen III.