Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Wildekamp installeert Faunabeheereenheid Noord-Holland Gedeputeerde Wildekamp heeft woensdag 4 december de Faunabeheereenheid Noord-Holland geinstalleerd. Dit op basis van een overeenkomst tussen de provincie, de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO), alle natuurbeheerders en jagersverenigingen in Noord-Holland.

Flora- en Faunawet

De Flora- en Faunawet is bedoeld om in het wild levende dieren te beschermen. Wanneer beschermde dieren, als ganzen, eenden of vossen schade veroorzaken aan bijvoorbeeld landbouwgewassen, kan het nodig zijn deze dieren te verjagen of te bejagen. Hiervoor kan de provincie als bevoegd gezag Flora- en Faunawet voor het beheer en schadebestrijding ontheffing verlenen. Op grond van deze wet komt er in iedere provincie een Faunabeheereenheid.

Noord-Holland

De Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) adviseert Gedeputeerde Staten over het faunabeheer. Verder zal de FBE conform het provinciaal beleid een faunabeheerplan opstellen, ontheffingen aanvragen en eventuele schaderegelingen treffen. Omdat momenteel structurele rijksfinanciering niet mogelijk blijkt, zal de provincie de FBE voorlopig voor 3 jaar financiëren. Het gaat hierbij om een bestuur gevormd door vertegenwoordigers van de agrarische sector, natuurbeheerders en jagersverenigingen en een secretariaat. Dit secretariaat wordt ondergebracht bij de WLTO in Haarlem.

Inlichtingen: Anneke Don, tel. (023) 514 42 61 Krijn van Rijn 5-12-2002 11:28:00