Gemeente Voorburg-Leidschendam


Burgemeester wandelt met ondergedoken Colombiaanse collega

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 5 december 2002
---

Lokale democratie fundament onder rechtsstaat
In een tijd waarin de samenleving onder druk staat van tegenstellingen tussen geloof en overtuiging, erosie van normen en waarden en toenemend geweld blijkt dat lokale democratie een van de fundamenten is onder de rechtstaat. Burgemeester Van Haersma Buma voelt zich gesterkt in deze overtuiging na zijn deelname aan het televisieprogramma De Wandeling. In het programma voert Van Haersma Buma een gesprek met een in Nederland ondergedoken Colombiaanse college burgemeester.

Volgens Van Haersma Buma is de rechtsstaat zoals deze in Nederland tot stand is gekomen een kostbaar goed dat behouden moet blijven. Tot deze rechtsstaat behoren normen en waarden maar ook simpele mechanismen zoals het stellen van regels en het handhaven daarvan. In de huidige tijd is niet alleen op nationaal en internationaal, maar op lokaal niveau sprake van verruwing van omgangsvormen, toename van geweld en agressie en een groter gevoel van onveiligheid. De ondergedoken Colombiaanse burgemeester ging tijdens de wandeltocht niet alleen in op zijn persoonlijke motieven om onder te duiken maar gaf ook een schets van het klimaat van een samenleving waarin dit helaas noodzakelijk blijkt. In Colombia gelden de regels van de rechtsstaat vaak niet meer. Van Haersma Buma realiseert zich eens te meer dat de politiek alleen met een sterk mandaat van de burgers in staat is om de genoemde ontwikkelingen tegen te gaan. Hij hoopt dan ook dat de inwoners van Leidschendam-Voorburg op 22 januari a.s. in grote getale gehoor zullen geven aan de oproep om te gaan stemmen.

Het programma De Wandeling waaraan Van Haersma Buma heeft meegedaan wordt uitgezonden op vrijdag 6 december om 16.30 uur en zondag 8 december om 09.30 uur via Nederland 1 (KRO).

Disclaimer en colofon Gemeente Leidschendam-Voorburg 05.12.2002