Provincie Limburg

GS stellen twee ton beschikbaar voor innovatie acties

Provinciale cofinanciering binnen Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg

Gedeputeerde Staten hebben besloten ten behoeve van het project 'Innovatieve Acties' met als thema 'plaatselijke werkgelegenheidstrategieën en innovatie' van het Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg (VWL) een bedrag van 200.066,- beschikbaar te stellen als cofinanciering voor de projectaanvraag bij de Europese Commissie. Dit project heeft tot doel de structuur van het VWL verder uit te bouwen, met name op rayonaal niveau.

Het VWL heeft zich in de periode 1997-2001 met Europese en provinciale middelen ontwikkeld tot een permanente overlegstructuur op het gebied van arbeidsmarkt en werkgelegenheid waar beleid wordt afgestemd en middelen worden gecoördineerd. Om de structuur verder te ontwikkelen op rayonaal niveau, heeft het VWL-bestuur besloten gehoor te geven aan een nieuwe oproep van de Europese Commissie.

De samenwerking tussen de leden van het VWL vindt plaats op twee niveau's, enerzijds het niveau van de rayons en anderzijds het niveau van Limburg als regio (het zgn. 'Maasmodel'). Op het niveau van de rayons worden rayonplannen opgesteld; in deze plannen staat het toeleiden van werkzoekenden naar de arbeidsmarkt centraal. In het VWL worden op provinciaal niveau sectorplannen ontwikkeld; deze sectorplannen zijn gericht op het oplossen van arbeidsmarktknelpunten in de sectoren. Geconstateerd is dat de tijd is aangebroken de plannen die op beide niveau's ontwikkeld worden met elkaar in verbinding te brengen. Alleen dan is er sprake van een sluitende aanpak op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat zowel op regionaal niveau (VWL) als op rayonaal niveau (in de Regionale Platforms Arbeidsmarktbeleid) nog verbeterslagen dienen te worden gemaakt. Tevens dient het onderwijsveld bij de planontwikkeling betrokken te worden, zodat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd wordt.

Om daadwerkelijk verknoping van rayon- met sectorplannen te realiseren, dienen de vraag- en aanbodzijde in een vroeg stadium bij het opstellen van elkaars plannen betrokken te worden. Door gehoor te geven aan de projectoproep Innovatieve Acties kunnen er middelen beschikbaar komen voor het verder ontwikkelen van de structuur en het professionaliseren van de plannen. Om het bovenstaande te realiseren zijn er binnen de projectaanvraag vijf pilots gedefinieerd. De vijf pilots zijn:


1. Structuurversterking op provinciaal niveau; in deze pilot gaat het om de regierol van de provincie Limburg in het VWL; in dit project draagt zij zorg voor een optimale uitwisseling van ervaringen die worden opgedaan in de pilots en het onderzoeken van financieringsmogelijkheden.


2. Structuurversterking op rayonaal niveau; deze pilot is gericht op een verdere professionalisering van sector-, rayon- en onderwijsplannen.


3. Communicatie/productenhandboek; met deze pilot worden de uitvoerings-organisaties sterker betrokken bij het tot stand brengen van de verknoping tussen vraag- en aanbodzijde, o.a. aan de hand van het ontwikkelen van een productenhandboek.


4. De sector in de regio; deze pilot is gericht op het doorvertalen van de veelal landelijke sectorplannen naar regiospecifieke plannen.


5. Verbreding blik gemeenten; deze pilot beoogt een verbreding van het arbeidsmarktbeleid van gemeenten door het vergroten van hun doelgroep. 5-12-2002 14:15