Provincie Limburg

Provincie trekt 220.000,- uit voor CVPL

Project gericht op voortijdige schoolverlaters en risicoleerlingen

Gedeputeerde Staten hebben besloten aan de gemeente Heerlen een bijdrage te verlenen van 220.000,- voor de projectleidings- en secretariaatkosten van de Centrale Voorziening Parkstad Limburg (CVPL). Doel van het CVPL is te komen tot de opzet van een regionale structuur voor de zorg en aanpak van voortijdige schoolverlaters en risicoleerlingen in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. De bijdrage is bedoeld voor de twee jarige opstartfase van het project.

In de afgelopen jaren is er door het Centraal Bureau Voortijdig Schoolverlaten Parkstad steeds naar gestreefd om jongeren binnen de reguliere onderwijs te houden of via specifieke trajecten terug te leiden naar onderwijs of arbeidsmarkt. Deze trajecten worden nogal versnipperd door diverse instanties in de regio uitgevoerd. Om iets te doen aan deze versnippering hebben de gemeenten, het (voorbereidend) beroepsonderwijs, de jeugdzorg, de jeugdhulpverlening, Maecon, en de Raad voor de Kinderbescherming in de regio Parkstad de handen in elkaar geslagen. In juni 2002 is door deze partijen een overeenkomst getekend met betrekking tot structurele samenwerking voor de realisering van een sluitend aanpak voortijdig schoolverlaten. De CVPL wil in gezamenlijkheid zowel preventief als curatief werken aan de zorg voor (hoog-) risicojongeren tussen 12 en 23 jaar en in gezamenlijke verantwoordelijkheid van betrokken partijen deze jongeren met toeleidings- en trainingstrajecten terug of toeleiden naar (beroeps)onderwijs of arbeid. Daarnaast wordt in gezamenlijkheid van alle betrokken partijen gewerkt aan de verbetering van de zorgstructuur in het onderwijs op basis van gedeelde verantwoordelijkheid, optimale samenwerking, bundeling van expertise en financiële middelen.

Het project sluit aan bij het arbeidsmarkt en onderwijsbeleid van de Provincie Limburg, waarbij o.a. gestreefd wordt naar verbetering en samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg ter voorkoming van uitval in het onderwijs.

De provinciale bijdrage is met name bedoeld voor de bekostiging van de coördinatietaken van de projectleiding en het bijbehorende secretariaat van het CVPL gedurende de eerste twee jaren van het project. Gestreefd wordt het project daarna structureel te verankeren in de regio Parkstad.
5-12-2002 14:04