Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde inkomen Terug naar de vorige bladzijde algemene bijstandswet

Cliënt kind van de rekening in nieuwe bijstandswet

6 december 2002

Het lijkt erop dat uitkeringsgerechtigden en potentieel uitkeringsgerechtigden vooral het kind van de rekening worden van de nieuwe Wet Algemene Bijstand. Dat vindt een groot aantal organisaties: volgens de Sociale Alliantie (waarin onder meer CNV, de FNV en de Chronisch zieken en gehandicapten Raad), de Landelijke Cliëntenraad en het Landelijk Overleg Uitkeringsgerechtigden (LOU) wordt de nieuwe wet vooral ingezet als bezuinigingsmaatregel.
De voordelen zitten met name aan de bijstand-uitdelende kant, in plaats van bij de ontvangers. Dit schrijven de organisaties in een brief aan premier Jan Peter Balkenende.

Belangrijk nadeel in de nieuwe kaderwet is vooral het feit dat gemeenten - immers de uitkerende instantie inzake de bijstand- teveel ruimte krijgen om heel berekenend om te gaan met de uitkeringsgerechtigden binnen de gemeentegrenzen. Daarnaast geeft de wet geen richtlijn voor het minimuminkomen van een uitkeringsgerechtigde. Deze blijft daardoor erg afhankelijk van willekeur en de gemeentelijke beslissing of er wel of geen toeslag wordt gegeven. Het wordt onder het nieuwe gesternte mogelijk om elke uitkeringsgerechtigde vooral calculerend te benaderen: is het goedkoper om iemand in de bijstand te houden, hem/haar een reïntegratietraject in te loodsen of te helpen aan een gesubsidieerde baan? Dat calculerende element wordt, zo meent de sociale alliantie, vooral gevoed door het gegeven dat gemeenten de niet opgebruikte rijksbijdrage vrij mogen besteden voor eigen doelen. Hoe houden we zoveel mogelijk over kon dan wel eens de belangrijkste drijfveer worden. De kaderwet die nu in voorbereiding is gaat teveel voorbij aan het feit dat sommige mensen bijvoorbeeld door een handicap niet in staat zijn om te werken. De wet zet uitkeringsgerechtigden veeleer in de beklaagdenbank, als zijnde schuldig aan het feit dat ze geen betaalde baan hebben.

Tot slot betreurt de alliantie dat het begrip gangbare arbeid helemaal geen ruimte laat voor persoonlijke invulling en dito perspectief. De nieuwe wet zal er in de praktijk op neer komen dat een uitkeringsgerechtigde álle soorten van aangeboden werk moet accepteren. Dit op straffe van korting op, of zelfs kwijtraken van de uitkering. Hierbij staat echter buitenspel of de aangeboden arbeid de betrokkene wel enig perspectief biedt, hetgeen van een kortdurend arbeidsverband (bijvoorbeeld seizoensarbeid) amper kan worden gesteld. De kortste weg naar arbeid, zo luidt de opdracht die de gemeenten krijgen. Dat geeft erg weinig mogelijkheden voor zorgvuldige begeleiding naar werk dat aansluit bij de wensen en capaciteiten van de bijstandsgerechtigden.

Een letterlijke vertaling van dit deel van de wet betekent zelfs, zo constateert de alliantie schamper, dat je een uitkeringsgerechtigde kan verplichten tot een betaalde baan in de prostitutie.

Voor nadere informatie
Josine Westerbeek-Huitink (CNV): 030 - 2913650 Richard Gielen (FNV): 06 53412533 Marja van Charante (CG-raad): 030 - 2916600
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'