Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 5 december 2002

Goedkeuring in commissie wet ecoboni belangrijke stap

Agalev is tevreden met de nieuwe wet op de ecoboni. Dankzij de ecoboniwet zullen consumenten die kiezen voor herbruikbare verpakkingen of verpakkingen uit gerecycleerd materiaal worden beloond. Zo zal een herbruikbare fles limonade, die vandaag duurder is dan een wegwerpfles, met dit systeem morgen goedkoper zijn. Een modaal gezin dat kiest voor herbruikbare verpakkingen of verpakkingen uit gerecycleerd materiaal kan jaarlijks bijna EUR 100 besparen. consument die blijft zweren bij drank in wegwerpverpakking zal in de toekomst meer betalen. De consument die kiest voor hervulbare drankverpakkingen vermijdt niet alleen de verpakkingsheffing, maar spaart ook op de afvalrekening.

Hergebruik ís beter voor het milieu dan wegwerp

Hergebruik is een belangrijk instrument om aan afvalpreventie te doen. Het doel is in de eerste plaats zoveel mogelijk afval te voorkomen. Een goed gesorteerde maar groeiende afvalberg is geen optie. Wat na doorgedreven preventie nog aan afval wordt geproduceerd, moet uiteraard zo veel mogelijk worden gerecycleerd. Herbruikbare verpakkingen zijn beter voor ons leefmilieu dan wegwerpverpakkingen. Dit bewijzen studies die werden uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Nederlandse TNO.

De ecotaks verstoort het vrij verkeer van goederen en diensten niet

Een voorkomingsbeleid, dat hergebruik inhoudt, staat als eerste prioriteit in de Europese hiërarchie inzake afvalbeheer. De verpakkingsheffing is een marktconform fiscaal instrument bij uitstek. Andere EU-landen (Nederland, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Finland, Noorwegen, Portugal) hebben reeds soortgelijke fiscale instrumenten ingevoerd. België staat wat dat betreft dus allerminst geïsoleerd.

Prijsverschil tussen herbruikbaar en wegwerp

Het basisprincipe van de nieuwe wet luidt: herbruikbare verpakkingen worden goedkoper. Het gebruik ervan wordt dus gestimuleerd. Wegwerpverpakkingen worden daarentegen duurder door het opleggen van een heffing, wat het gebruik ervan ontmoedigt. Voor verpakkingen die 50% gerecycleerd materiaal bevatten (70 procent voor gekleurd glas) wordt een vrijstelling voorzien van deze heffing. Voor deze vrijstelling zal op basis van deze regeling in de toekomst naast een beperkt aantal glazen verpakkingen wellicht ook eeen beperkt aantal PET-flessen in aanmerking kunnen komen.

Om tot een dergelijk prijsverschil te komen, worden "ecoboni" en "verpakkingsheffingen" gecombineerd:
· ecoboni: Er komt een gedifferentieerde algemene accijnsverlaging per liter op dranken. De BTW op water, fruitsap en frisdranken zakt van 21% naar 6%. Hiermee komt de Belgische BTW-voet voor deze producten meteen op het niveau van de buurlanden.
· verpakkingsheffing voor wegwerpverpakkingen (ecotaks): Tegelijk met de BTW- en accijnsverlaging komt er een uniforme heffing van EUR 0,116/liter (4,69 BEF/liter) zonder BTW voor alle wegwerpverpakkingen met uitzondering van die verpakkingen die voor een % bestaan uit gerecycleerd materiaal.

Voorbeelden


1. Een fles limonade van 1 liter, kost vandaag EUR 0,12 méér in een herbruikbare verpakking dan in een wegwerpfles. Met het nieuwe systeem verandert dat: de limonade in de herbruikbare verpakking zal dan EUR 0,02 / liter goedkoper zijn dan diezelfde limonade in een wegwerpfles.
2. Hetzelfde geldt voor water. Een herbruikbare fles plat water die nu nog EUR 0,065 per liter duurder is dan datzelfde water in wegwerpverpakking, wordt in het nieuwe systeem EUR 0,066 / liter goedkoper.
3. Een fles cola van 2 l kost nu in de winkel: EUR 1,73. Na toepassing van de nieuwe regeling krijgen we de volgende prijzen:
· indien die 2 l cola wordt verkocht in een fles waarvoor men van de ecoboni kan genieten (dus indien ze herbruikbaar is of indien ze voor 50% uit gerecylceerd materiaal bestaat), dan betaalt men: EUR 1,53.
· indien die 2 l cola wordt gekocht in een wegwerp PET-fles, betaalt men: EUR 1,78.
· het verschil tussen beiden bedraagt: EUR 1,78 - EUR 1,53 of: EUR 0,25
Peter Vanhoutte, volksvertegenwoordiger 0475-598 563 Joos Wauters, fractievoorzitter

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98