Ministerie van Algemene Zaken

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer P o s t a d r e s der Staten-Generaal Postbus 20001 Plein 2 2500 EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG B e z o e k a d r e s
Binnenhof 19, Den Haag

D a t u m K e n m e r k O n d e r w e r p 28 november 2002 02M444612

In antwoord op de vraag bij de regeling van werkzaamheden van 26 november 2002 van het lid van uw Kamer Eerdmans (uw kenmerk 202-226) bericht ik u mede namens de eerste vice-minister-president als volgt.

Ten aanzien van hetgeen in de ministerraad wordt besproken of geschiedt, bestaat ingevolge het Reglement van orde voor de ministerraad een geheimhoudingsplicht. De aanwezigen mogen dus geen mededelingen doen over datgene wat in de ministerraad aan de orde is geweest, tenzij de raad of de minister-president namens de raad ontheffing van de geheimhoudingsplicht verleent, voorzover uitvoering van besluiten dit nodig maakt, of voorzover de aard en omstandigheden van een besluit bekendmaking daarvan vorderen.

In het kader van de actieve openbaarheid is het overigens sinds het begin van de jaren zeventig gebruikelijk dat de minister-president na afloop van de ministerraad een persconferentie geeft en voor radio en televisie wordt geïnterviewd. De eerste vice-minister-president, die de vergadering van de ministerraad van 22 november jl. wegens mijn verblijf buitenslands voorzat, heeft in het kader van de persconferentie uiting gegeven aan het zeer brede gevoelen dat het ambt van een politiek functionaris te allen tijde op serieuze wijze moet worden benaderd.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende