Gemeente Leeuwarden

Bewegende beelden bij uitreiken Margareta de Heerprijs

Uitreiking Margaretha de Heerprijs In de Grote Kerk van Leeuwarden kregen kunstenaars van V/H de Gemeente afgelopen maandag de Margreta de Heerprijs uitgereikt. Cultuurwethouder Arno Brok overhandigde de prijs voor beeldende kunst en vormgeving. V/H de Gemeente deed een aantal bijzondere projecten in de stad; zo werd op de achterkant van kassabonnen kunst geprint en aan de Nieuweweg hield V/H de Gemeente eind 2001 de tentoonstelling Home made die enkel uit een leeg kantoorpand bestond.

Tijdens de uitreiking was het lopende project Easing strangers van Edwin Janssen en Tracy Mackenna te bewonderen. Op een groot projectiescherm verschenen en verdwenen achttien bewegende beelden. De videoprojectie is nog tijdens koopavonden op 12 en 20 december te zien op het Waagplein.

Margareta de Heerprijs

De prijs is genoemd naar de 17de-eeuwse Leeuwarder kunstenares Margareta de Heer. De Heer (circa 1600 - circa 1665) is niet alleen beroemd om haar precieze portretten van dieren in olieverf en aquarel. Ze was in haar tijd vernieuwend omdat ze één van de weinige vrouwen was die een penseel ter hand nam en het traditionele borduren vaarwel zei. De Leeuwarder cultuurprijs wordt eens in de vier jaar toegekend aan een opvallende kunstenaar. Behalve eer en roem krijgt de winnaar een geldbedrag van 2269.

Kijk voor meer over de kunstgroep V/H de Gemeente op internet: www.vhdg.nl