Provincie Limburg

Doden zwarte kraaien en kauwen toegestaan (357)

Flora- en Faunawet Limburg Op 28 november 2002 is de verordening Beheer en Schadebestrijding Dieren voor Limburg in werking getreden. Dit betekent dat landbouwers Zwarte Kraaien en Kauwen mogen verontrusten, doden of laten doden om schade aan gewassen te voorkomen op de door hen gebruikte gronden. De verordening laat eveneens toe dat een aantal beschermde dieren mogen worden verjaagd. Voorwaarde voor het gebruik van deze vrijstelling is wel dat er een verband moet zijn tussen de (dreigende) schade en het verjagen of doden van de betreffende diersoorten.

De soorten die door landbouwers mogen worden verjaagd zijn: Haas, Rietgans, Kolgans, Grauwe Gans, Smient, Wilde Eend, Holenduif, Spreeuw, Ringmus, Huismus, Meerkoet, Knobbelzwaan, Roek, Ekster, Bosmuis, Veldmuis.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft al eerder vrijstelling verleend van het verbod om Konijnen, Houtduiven en Mollen te verontrusten en te doden.

De volledige tekst van de verordening staat op de website van de Provincie Limburg: www.Limburg.nl, onder "wat doen wij" "Groen" "Flora- en faunawet". Een afdruk van de tekst is ook te verkrijgen bij het secretariaat van de afdeling Groen van de Provincie Limburg op telefoonnummer 043-389 99 44.
5-12-2002 15:59