Politie Amsterdam-Amstelland

Persconferentie Ikea
5-12-2002. "Vanmiddag geven wij uitleg over de huidige stand van zaken van het opsporingsonderzoek in de Ikea-zaak. Openbaarheid bij een opsporingsonderzoek is altijd het resultaat van een belangenafweging tussen het opsporingsbelang en het belang van de openbaarheid. Deze afweging wordt van uur tot uur gemaakt. Nu laat het opsporingsbelang een persconferentie als deze toe.

Het opsporingsonderzoek startte dinsdagochtend toen de directie van het Ikea-concern een in slecht Duits opgestelde afpersingsbrief ontving waarin geld werd geëist. Deze brief was in Nederland gepost. De directie van het warenhuisconcern heeft direct aangifte gedaan bij de politie. Zoals we al eerder hebben meegedeeld levert het opsporingsonderzoek geen aanwijzingen van een terroristische actie.

In de brief werd gemeld dat in de Ikea-vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht explosieven waren verstopt. Bij onderzoek in deze vestigingen werden twee verdachte pakketjes aangetroffen die in beslag zijn genomen. De pakketjes zijn naar politiebureaus in respectievelijk Amsterdam en Sliedrecht overgebracht. In de afpersingsbrief werd gesproken over een derde explosief dat in een niet nader genoemde Ikea-vestiging zou zijn geplaatst.
Na nauw overleg tussen de Ikea-directie en de politie heeft de directie besloten om alle vestigingen gesloten te houden tot een gedegen onderzoek zou hebben plaatsgevonden. De veiligheid van de klanten en het personeel van Ikea stonden voorop. Dinsdagnacht hebben in alle politieregios met een Ikea-vestiging voorbereidingen plaatsgevonden om een uitgebreid onderzoek te laten plaatsvinden. Het resultaat van deze onderzoeken is negatief. Er is in geen enkele andere vestiging een explosief aangetroffen. Alle Ikea warenhuizen zijn daarom door de politie weer vrijgegeven en overgedragen aan Ikea.

Om het onderzoek goed en volledig te kunnen doen is alle deskundigheid ingeschakeld. Bij het onderzoek zijn veel mensen betrokken, niet alleen personeel van het regiokorps Amsterdam-Amstelland maar ook andere regiokorpsen, het KLPD, NFI en het EOC van de Koninklijke Landmacht. Het onderzoek is in volle gang. De coördinatie ligt bij het politiekorps Amsterdam en het Openbaar Ministerie Amsterdam.

U zult begrijpen dat wij het opsporingsonderzoek niet willen schaden en dat wij daarom niet op de inhoud van het opsporingsonderzoek kunnen ingaan. "

---

Dode vrouw in lift
5-12-2002. Zondagmiddag 1 december rond één uur trof de politie in lift D van de flat Groeneveen het stoffelijk overschot aan van een vrouw. Het is nog niet bekend hoe zij om het leven is gekomen, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen die duiden op een misdrijf. Tot op heden is de identiteit van de overledene niet bekend. Het is mogelijk dat de vrouw elders is overleden en later in de lift is gelegd. Een uitgebreid buurtonderzoek heeft tot nu toe weinig opgeleverd.

De politie is op zoek naar getuigen en/of mensen die weten wie deze vrouw is. Zij kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam via het nummer: (020) 559 3770.

U kunt hier het signalement van de vrouw nalezen en enkele foto's bekijken.

---

Tips diefstal pas
19-11-2002. We krijgen regelmatig vragen via deze site over misbruik van pinpassen. Daarom op een rijtje de belangrijkste punten waarop u kunt letten:

Opbergen
Berg uw pinpas goed op als u op stap gaat. Bewaar de pinpas zo dicht mogelijk op uw lichaam, het liefste in een binnenzak. Dieven hebben namelijk in een onbewaakt ogenblik zo uw schouder- of rugtas open. Laat ook nooit uw pinpas achter in bijvoorbeeld uw auto.

Geheime pincode
Hou uw pincode altijd geheim. Bewaar de code dus niet op een papiertje in uw portemonnee. Wees erop verdacht dat kwaadwillende types allerlei trucjes hebben om achter uw pincode te komen: stiekem meekijken, u "helpen" bij het pinnen, of sleutelen aan het pinapparaat. Voelt u zich onzeker omdat er "hulpvaardige" types (zowel mannen als vrouwen!) rondhangen bij het pinapparaat of omdat het lijkt alsof er met de automaat geknoeid is, pin dan niet en geef het door aan bank en politie. Toets in geen geval zonder reden meerdere malen uw pincode in. Als uw pas niet meer uit de automaat komt, kijk dan of er een extra insteekgleuf is aangebracht. Die kunt u mogelijk zelf losmaken, waardoor uw pas weer naar buiten komt.

Toch gestolen
Ondanks al uw maatregelen, is uw pas helaas toch gestolen... bel dan voor de postbank: 0582-126000 en voor de banken: 0800-0313 om uw pas meteen te laten blokkeren en doe aangifte bij de politie.
---

Uw hulp hard nodig
21-11-2002. Ook deze week heeft de politie Amsterdam-Amstelland weer een aantal zaken waar we uw hulp goed bij kunnen gebruiken.


---

Preventief fouilleren
27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.

---

Overval café
2-12-2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag trachtten twee totnogtoe onbekende gewapende mannen een overval te plegen op een horecagelegenheid aan de Amstelveenseweg. De mannen kwamen rond vier uur het café binnen. Op dat moment was een medewerker in de zaak aanwezig. De daders bedreigden het personeelslid met een vuurwapen en eisten geld. Het slachtoffer gaf zich echter niet gewonnen. Hij pakte een barkruk en gooide het in hun richting. Hierop vluchtten de beide verdachten weg zonder buit.

De politie onderzoekt de zaak en zoekt getuigen en mensen die informatie hebben over dit misdrijf. Zij kunnen bellen met het wijkteam Koninginneweg op telefoonnummer: 0900-8844
---

Winteroffensief woninginbraken
3-12-2002. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland start binnenkort met een winteroffensief tegen woninginbraken. Van december tot en met maart zullen in de gehele regio diverse acties plaatsvinden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken. Lees meer.
---

Vuurwerk aangetroffen
5-12-2002. Gisterochtend is in een pand aan de Van Riemsdijkweg een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Naast verschillende soorten pakketten en vuurpijlen werden ook grote hoeveelheden duizend- en honderdduizendklappers aangetroffen.


---