Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt ontslag Slangen (05/12/02)

Recent nog bleek de premier perfect op de hoogte van de acties van het gerecht in de zaak Abou Jahjah en gaf hij zelfs de indruk het opperbevel te voeren over heel het justitieapparaat. Vandaag is de entourage van de premier niet langer het leidend maar het lijdend voorwerp van Justitie.

Voor de N-VA dient premier Verhofstadt zijn conclusies te trekken nu zijn communicatieadviseur Slangen voor de zoveelste keer in opspraak komt. Voor de N-VA is het volstrekt onverantwoord dat iemand die vervolgd wordt voor schriftvervalsing blijft fungeren als rechterhand van de premier en hiervoor jaarlijks 5 miljoen fr. belastinggeld ontvangt.

Gezien zijn vroegere uitspraken in de zaak-Slangen, kan de premier eindelijk daad bij woord voegen. "Ik heb een hekel aan mensen die sjoemelen of die hun positie gebruiken om hun persoonlijke belangen te dienen. Indien ik daarvan bewijzen krijg, vliegt de betrokkene er onverbiddelijk uit." (Senaat, 10/01/02, interpellaties over Slangen)

In de Kamer ging de premier, in antwoord op een interpellatie van N-VA-kamerlid Geert Bourgeois, nog een stap verder: "Als ik, samen met de heer Van Hemelrijck, één element had gevonden, hoe klein ook, waarbij de heer Slangen zou kunnen worden verweten dat hij ingegrepen had om te beïnvloeden, zichzelf voor te trekken, het klassement te wijzigen of wat dan ook, dan was de heer Slangen bij mij al lang buiten gevlogen." (Kamercommissie Binnenlandse Zaken, 16/01/02).

Terecht appelleerde Verhofstadt aan de deontologische verantwoordelijkheid van politiek of overheidspersoneel waarbij aanwijzingen volstaan om hen uit hun functie te ontheffen. De N-VA neemt de premier op zijn woord. Verhofstadt moet immers niet ver zoeken om "één element, hoe klein ook" te vinden, de raadkamer van Brussel heeft het hem vandaag aangereikt. Dat het hier om oudere feiten gaat, doet niet terzake. Feit is dat de raadkamer stelt dat er voldoende aanwijzingen van schuld zijn.

N-VA-voorzitter Geert Bourgeois schaart zich volledig achter de woorden van de premier in de Senaat (10/01/02, interpellaties over Slangen): "Ik betreur dat de politiek opnieuw in een slecht daglicht wordt geplaatst. De bevolking krijgt de indruk dat er in de politiek alleen maar wordt gesjoemeld en gefraudeerd bij de toewijzing van contracten".

Indien hij Slangen nog langer de hand boven het hoofd blijft houden, draagt de premier actief bij het tot imago van gesjoemel en fraude.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Kamerlid en algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Start


---

English Français
Deutsch Castellano

Ledenblad
Volle Manen