Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan Louwman, 'vader van het computerschaak', overleden

De schaakwereld verloor op 4 december jl. een markante persoonlijkheid. In zijn woonplaats Rotterdam overleed op 78-jarige leeftijd Johannes (Jan) Louwman. Na het eerder dit jaar overlijden van zijn vrouw Cobie, steun en toeverlaat, is hij nooit meer de oude geworden.
Jan Louwman kan worden beschouwd als de 'vader' van het computerschaak. Nationaal, maar ook internationaal werd hij decennia lang gezien als de grootste deskundige op dat terrein. Onvermoeibaar ontplooide hij voortdurend initiatieven om het elektronische schaak te stimuleren. Publicaties, organisatie van evenementen, adviezen en begeleiding van programmeurs - door zijn toedoen beschikt Nederland over enkele van de sterkste schaakprogramma's ter wereld - zijn slechts enkele opvallende activiteiten.
Ondanks een zwakke gezondheid en talloze operaties in binnen- en buitenland bleef hij tot het allerlaatste moment actief. In brede kring gewaardeerd, maar door zijn directe en niet altijd tactvolle wijze van optreden werd zijn leven ook gekenmerkt door kleine en grote wrijvingen met zijn naaste omgeving. Wie evenwel de moeite nam en de gelegenheid kreeg om hem beter te leren kennen, trof een warme enthousiaste man die over een kruidig soort humor beschikte. Hij ruste in vrede.

De crematie zal maandag 9 december plaatsvinden in crematorium "Hofwijk", Delftweg 230 te Rotterdam-Overschie. De eraan voorafgaande plechtigheid begint om 15.00 uur.


---