PERSBERICHT
05/12/2002

Voorlichtingscampagne Olijfolie eindigt succesvol

Consumptie olijfolie in Nederland in 10 jaar verzesvoudigd

Het Olijfolie Informatiebureau in Amsterdam zal eind december 2002 zijn deuren sluiten. Na drie jaar is er een einde gekomen aan de laatste voorlichtingscampagne voor olijfolie. Gedurende deze campagne zijn er veel verschillende activiteiten uitgevoerd en heeft het Olijfolie Informatiebureau heel veel contact gehad met de verschillende doelgroepen. De consumptie van olijfolie is in Nederland sinds het begin van de campagnes enorm gestegen.

Voorlichtingscampagnes
Sinds het begin van de jaren '80 zet de Europese Commissie zich in voor de bevordering van de consumptie van olijfolie. Aanvankelijk alleen in de producerende landen, later ook in de niet producerende landen. In Nederland zijn er vanaf 1992 drie campagnes gevoerd, de huidige campagne is hiervan de laatste. Tijdens deze laatste campagne heeft het Olijfolie Informatiebureau voorlichting gegeven over allerlei aspecten van olijfolie, zowel aan de consument, de handel als de media. Activiteiten waren o.a. het uitgeven van brochures, het organiseren van proeverijen, acties op verkooppunten, deelname aan beurzen, ontwikkelen van radio- en televisie items, organiseren van persreizen en samenwerking met verschillende media.

Consumptie olijfolie enorm gestegen
In Nederland is de consumptie van olijfolie sinds het begin van de promotiecampagnes enorm toegenomen. In 1990 was de consumptie nog 1000 ton, in 1995 al 2300 ton en in 2001 bedroeg deze zelfs bijna 6000 ton. De totale consumptie in de Europese Unie is ook aanzienlijk gestegen sinds de jaren negentig. Ze bedroeg toen 1,2 miljoen ton, om in 2001-2002 1,9 miljoen ton te bereiken.
De productie bedroeg in de periode 2001-2002 meer dan 2,3 miljoen ton olijfolie, tegenover minder dan 1 miljoen in 1990. In 2000-2001 produceerde de Europese Unie bijna 76% van de wereldproductie van olijfolie. Spanje, Italië, en Griekenland zijn de koplopers onder de grote wereldproducenten; Portugal en Frankrijk zijn de andere Europese producerende landen.

Olijfolie Informatiebureau sluit zijn deuren
Eind december 2002 zal het Olijfolie Informatiebureau worden opgeheven. Het is dan niet meer mogelijk om brochures en informatie aan te vragen. Het telefoonnummer 020-6731233 en het e-mail adres olijfolie@gci.nl zullen niet meer kunnen worden gebruikt en de website www.olijfolieinfo.net zal ook niet meer actief zijn. Voor vragen kan men zich in de toekomst wenden tot de producenten en de handel.

¹ Cijfers van The International Olive Oil Council, zie www.internationaloliveoil.org .

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Het Olijfolie Informatiebureau,
Barbara Oosterom of Saskia Buitink, telefoon 020-6731233 of olijfolie@gci.nl.
Na eind december kunt u contact opnemen met bovenstaande personen bij GCI Holland Public Relations, telefoonnummer 020-6768666 of boosterom@gci.nl of sbuitink@gci.nl .