TNO

Nieuws@TNO

BEAST: integraal beoordelingssysteem voor Noordzeebodem

04-12-2002 - Er is meer kennis nodig om de effecten van menselijk ingrijpen op de Noordzeebodem te kunnen bepalen. Hiertoe ontwikkelt TNO een nieuw instrument: BEAST.

Zandwinning, offshore-activiteiten, windmolenparken, zendmasten en wellicht ooit een vliegveld in zee plegen een aanslag op de beschikbare ruimte van de Noordzee. Tegelijkertijd legt de overheid zich nadrukkelijker toe op de bescherming van natuur en milieu. Strengere normeringen en vergunningseisen (bijvoorbeeld een milieueffectrapportage) maken gedegen kennis over langetermijneffecten van dergelijke activiteiten op de ecologie in de Noordzee onontbeerlijk.

Deze kennis is evenwel nauwelijks beschikbaar. In het kader van een doelfinancierigsproject van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ontwikkelt TNO-MEP daarom een instrument voor een eenduidige en integrale beoordeling van gebruikseffecten - het Bentisch Evaluatie en Afwegings SysTeem, oftewel BEAST. Dit instrument kan enerzijds door de centrale overheid en de betrokken kustprovincies worden gebruikt voor het ontwikkelen van gebiedsgericht beleid en beheer, en anderzijds door gebruikers voor bijvoorbeeld het opstellen van milieueffectrapportages, impact- en haalbaarheidsstudies.

Bij de ontwikkeling van BEAST wordt gebruik gemaakt van door TNO ontwikkelde kennis op het gebied van sedimentsamenstelling, de verspreiding en ecologie van bodemdieren en de relatie tussen bodemgemeenschappen en de structuur en morfodynamiek van de zeebodem. Met BEAST wordt tevens een hogere efficiëntie en een betere gebruikskwaliteit van onderzoeksgegevens beoogd.

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:

Contactpersoon:
Jan van Dalfsen, TNO-MEP
telefoon 0223 63 88 08
e-mail J.vanDalfsen@mep.tno.nl