Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

5 december 2002
Murco Mijnlieff/Communicatieadviseur
023-5113866
162/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Gemeente vestigt voorkeursrecht op Spoorzone Oost

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december het zogeheten Voorkeursrecht gevestigd op het gebied rond de Gonnetstraat en een brede strook langs het spoor ten oosten van het Spaarne tot en met het NS-station Spaarnwoude. In dit gebied verandert de komende jaren veel. Daar worden nu plannen voor gemaakt. Vanaf 19 december presenteert de gemeente het voorlopig ontwerp voor het Masterplan Spoorzone.

Om deze plannen straks te kunnen realiseren, wil de gemeente als eerste grond en gebouwen kunnen kopen. Alleen als een eigenaar grond of gebouwen aanbiedt, kan de gemeente het kopen. Op die manier kunnen er kantoren en woningen worden gemaakt zoals die door de gemeenteraad worden gewenst. De komende jaren moet de gemeente wel een bestemmingsplan maken waarin de gewenste ontwikkelingen worden vastgelegd.

Als eigenaren in de komende jaren hun grond of gebouw willen verkopen, dan moeten ze het eerst aan de gemeente aanbieden. De gemeente bepaalt of ze het wil kopen en betaalt dan een marktprijs. Als de gemeente de grond of het pand niet wil kopen, kan de eigenaar het gewoon verkopen.