CBS

Omzet industrie stijgt licht

De omzet van de Nederlandse industrie is in oktober 2002 met 3 procent gestegen ten opzichte van oktober vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzetgroei is nagenoeg gelijk aan de stijging van de afzetprijzen. Deze zijn met gemiddeld 3,2 procent toegenomen. Overigens daalde in oktober 2001 de omzet nog met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder. In het binnenland is de omzet in oktober 2002 met 1 procent toegenomen. In het buitenland is de omzet van de Nederlandse industrie met 5 procent gestegen. Ook is in oktober het producentenvertrouwen licht verbeterd. De ondernemers verwachten voor november 2002 tot en met januari 2003 echter nauwelijks een toename van de bedrijvigheid.

Omzetgroei gelijk aan prijsstijging
De Nederlandse industrie heeft in oktober 2002 een omzetgroei van 3 procent gerealiseerd. De stijging is ongeveer gelijk aan die van de afzetprijzen. Deze zijn gemiddeld 3,2 procent hoger dan in oktober 2001. Op de binnenlandse markt is de omzet met 1 procent gestegen, bij 2,2 procent hogere afzetprijzen. Op de exportmarkten heeft de industrie 5 procent meer omzet geboekt. Daar liggen de afzetprijzen gemiddeld 3,9 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

Omzet aardolie en chemie meest gestegen
De aardolie-, chemische- en kunststofverwerkende industrie laat in oktober 2002 de grootste omzetgroei zien. Ook de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de textiel-, kleding- en lederindustrie hebben meer omzet weten te boeken. Daarentegen hebben de papier- en grafische industrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie juist minder omzet geboekt dan in oktober 2001.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Oktober telt in 2002 en 2001 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-247
5 december 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht