GroenLinks


-

Initiatiefwet tegen kindermishandeling

5 december 2002

Kinderen moeten soms tegen hun ouders worden beschermd. Huiselijk geweld tegen kinderen is schrijnend en komt helaas veel te vaak voor. De bescherming van kinderen schiet tekort. GroenLinks bereidt een initiatiefwet voor om de rechten en plichten van ouders beter vast te leggen. Geweld tegen kinderen is onacceptabel.

Geweld is op dit moment één van de grootste maatschappelijke problemen. Dat geldt zeker voor geweld tegen kwetsbare mensen, in het bijzonder tegen kinderen. GroenLinks wil Nederland veiliger maken voor kinderen. Bij geen enkele geweldsvorm vallen zoveel slachtoffers als bij huiselijk geweld. Jaarlijks worden er 50.000 tot 80.000 kinderen door hun ouders of verzorgers mishandeld. Per jaar overlijden 50 kinderen aan de gevolgen van mishandeling.

Het Burgerlijk Wetboek (artikel 1:247 ) legt de zorgplicht van ouders voor kinderen vast. Ons voorstel is om dit artikel aan te passen om uitdrukking te geven aan de onwenselijkheid van geweld tegen kinderen. Het voorstel is gebaseerd op het VN-verdrag inzake de rechten van het kind (1989). Het artikel moet als volgt worden aangevuld: 'De ouder onthoudt zich van elke vorm van lichamelijk of geestelijk geweld bij de opvoeding van het kind en van elke vorm van benadeling van het geestelijk en lichamelijk welzijn van het kind.'

Deze aanscherping van de zorgplicht van ouders maakt duidelijk dat geweld geen acceptabel opvoedingsmiddel is. Die duidelijkheid draagt bij aan het voorkomen van kindermishandeling. Nu blijkt dat het voor betrokken buurtbewoners, leraren, artsen en hulpverleners vaak moeilijk is om kindermishandeling te bespreken. Ingrijpen in situaties van kindermishandeling is nog moeilijker. Een aanklacht bij de politie wordt vaker niet dan wel ingediend. Het aantal meldingen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling neemt wel toe. Deze wetswijziging is een aanvulling op de strafrechtelijke aanpak van kindermishandeling. Daarmee sluit Nederland aan bij de Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk. Daar is het al lang verboden kinderen lichamelijk te straffen of te vernederen.

Aanpassing van de wet is natuurlijk niet genoeg. Dat moet onderdeel zijn van een breed scala aan maatregelen. De eerder door GroenLinks bepleite staatssecretaris voor Jeugdzaken zou bij uitstek geschikt zijn om dat uit te voeren. Bovendien moet er een intensieve voorlichtingscampagne worden gestart. Ouders moeten weten wat de grens is van pedagogisch verantwoord straffen. Consultatiebureaus spelen daarin een grote rol. Zij bereiken bijna alle ouders en kunnen informatie en advies geven. Ook cursussen opvoedingsondersteuning zijn een goed middel.
De sleutel tot een succesvolle aanpak van kindermishandeling ligt in de combinatie van een wettelijke norm en betere informatie en opvoedingsondersteuning. De nieuwe staatssecretaris voor Jeugdzaken moet hierin het voortouw nemen.

Femke Halsema
Evelien Tonkens


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl