Openbaar Ministerie

Zoekacties bij Ikea beëindigd

Met het beëindigen van de laatste zoekactie in het Ikea-warenhuis in Hengelo is een einde gekomen aan een zeer uitgebreid onderzoek in alle Ikea-vestigingen in Nederland. Bij deze langdurige zoekacties zijn geen explosieven aangetroffen. Met het als laatste vrijgeven van de vestiging van Ikea in Hengelo is het zoeken afgerond.

Politie en Openbaar Ministerie hebben geen aanwijzingen dat bij het 'bomincident' bij Ikea sprake is van een terroristische actie. Verder zijn er geen aanwijzingen dat de bommeldingen bij de panden van het ANP in Rijswijk en de NAM in Assen verband houden met de Ikea-zaak. OM en politie zijn in het belang van het onderzoek zeer terughoudend in het verstrekken van mededelingen over het 'bomincident'. Dat betekent dat er ook niet nader zal worden ingegaan op vragen over de achtergronden van het incident. Publiciteit hierover zou het onderzoek kunnen schaden. Politie en OM vragen begrip voor deze terughoudendheid. Zodra dit mogelijk is zullen nadere mededelingen worden gedaan. Het arrondissementsparket Amsterdam coördineert het Ikea-onderzoek. OM en politie hebben een groot aantal mensen ingezet in het onderzoek naar dit incident. In dit kader zijn explosieven in beslag genomen. Deze worden momenteel onderzocht. Leden van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) hebben het in beslaggenomen explosief gisteravond bij een politiebureau in Amsterdam onderzocht en onschadelijk gemaakt. Het projectiel was eerder bij een onderzoek aangetroffen en in beslag genomen om nader te worden onderzocht. De directie van Ikea heeft in nauw overleg met de politie besloten de vestigingen gisteren en deels ook vandaag gesloten te houden. Het betreft de vestigingen in Barendrecht, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Hengelo, Utrecht, Sliedrecht en Amsterdam.

ANP
Er zijn geen aanwijzingen dat de bommelding bij het hoofdkantoor van het ANP in Rijswijk van woensdag verband houdt met de Ikea-zaak. Bij de politie Haaglanden kwam op woensdagochtend vroeg een melding binnen dat er zich in het ANP-pand explosieven zouden bevinden. Het gebouw is daarop ontruimd. Een nabijgelegen school en kantoorpanden zijn eveneens ontruimd. Het gebouw is inmiddels vrijgegeven. Er zijn geen explosieven aangetroffen. Het onderzoek naar deze bommelding gebeurt door de politie Haaglanden.

Assen
Bij het onderzoek naar een bommelding op een bedrijven terrein in Assen zijn geen explosieven aangetroffen. Via "112" kwam op woensdagochtend een melding binnen over het bedrijventerrein Assen-Zuid. De wegen rondom het terrein werden afgezet, maar de kantoren zijn niet ontruimd. Ook hier zijn er geen aanwijzingen dat er een verband bestaat met de Ikea-zaak en de melding bij het ANP. Het onderzoek naar deze melding is in handen van de politie Drenthe.