Ingezonden persbericht



- Persbericht -

CDA: Deltaplan Inburgering heeft goede ambities, maar de lat mag hoger!

Vandaag presenteerde wethouder Van der Tak (CDA) het Deltaplan Inburgering. De Rotterdamse CDA-fractie vindt dat de ambities in het Deltaplan op enkele punten hoger mogen worden gesteld. Dat neemt niet weg dat de CDA-fractie erg tevreden is over het plan. Voor het eerst in de geschiedenis van Rotterdam en als eerste stad in het land presenteert Rotterdam een stevig inburgeringsbeleid, dat alle Rotterdammers een plek geeft in de samenleving. Het plan biedt perspectief op een Rotterdam waarin iedereen Nederlands spreekt. Met dit plan zetten we enkele forse stappen vooruit , aldus fractievoorzitter Leonard Geluk. De CDA-fractie is verder zeer te spreken over de onderwerpen die in het traject aan de orde komen. Waarden- en normen is hierin een essentieel onderdeel. Ook de aandacht voor burgerschap spreekt het CDA zeer aan.

De CDA-fractie vindt wel dat de lat op enkele onderdelen hoger mag:

Meer geld van het Rijk: in 2008 klaar!

* Het CDA wil dat in 2008 alle Rotterdammers die dat nodig hebben een inburgeringstraject hebben doorlopen; 2 jaar eerder dan het plan voorstelt. Het Rijk moet hier extra investeren. De CDA-fractie stelt voor om met extra geld van het Rijk onder andere de OALT-leerkrachten voor inburgeringscursussen in te zetten. Het OALT Onderwijs in Allochtoon Levende Talen wordt in 2004 afgeschaft, waardoor deze leerkrachten voor de inburgering inzetbaar zijn. Een Voorprogramma werkt sneller!

* Het CDA wil dat de vele tienduizenden Rotterdammers die de komende 3 jaar niet aan de beurt zijn voor een inburgeringstraject een voorprogramma kunnen ondergaan. Nog voordat deze groepen een regulier traject volgen kunnen zij al nadrukkelijk met het Nederlands in de weer. Dat kan door hierover afspraken te maken met migrantenorganisaties en door de media bijvoorbeeld E-TV en Migranten TV- daar nadrukkelijk voor te gebruiken. Meer aandacht voor nazorg!

* Het CDA vindt dat het plan te weinig aandacht heeft voor nazorg . De opgedane kennis en ervaring moeten up-to-date blijven. Het CDA stelt dan ook voor om tijdens het traject met iedere inburgeraar afspraken te maken over het op peil houden van de kennis, en dan met name van het Nederlands. Streven naar hoog taalniveau, biedt maatwerk!

* Het CDA onderschrijft het uitgangspunt dat voor iedere inburgeraar sprake moet zijn van een toename van 2 taalniveaus. Iemand die aan het beging van het traject geen Nederlands spreekt (niveau 0) is aan het eind van het traject sociaal vaardig (niveau 2). Het CDA vindt dat er alles aan moet worden gedaan om mensen op een nog hoger niveau te brengen, zodat iemand ook professioneel redzaam is. Ook hier is maatwerk uitgaan van de mogelijkheden en de perspectieven van de inburgeraar- essentieel.
Rotterdam, 5 december 2002-12-05


---
noot voor de redactie/