Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 5 december 2002

"Grondprijs omlaag voor nieuwe Kinderopvang"

De fractie van Amsterdam Anders/De Groenen heeft gisteren in de gemeenteraads- vergadering een motie ingediend om de grondprijs voor kinderopvang te verlagen. Het college van burgemeester en wethouders was van plan om de grondprijzen voor nieuwe instellingen voor kinderopvang gelijk te stellen aan de grondprijzen voor commerciële activiteiten.

Het raadslid Hansje Kalt: "Het is toch van de gekke dat de gemeente wél nieuw te bouwen parkeerplaatsen voor auto's wil subsidiëren door een lagere grondprijs te berekenen , maar dat zoiets van algemeen maatschappelijk belang als kinderdagverblijven, in de commerciële grondprijzencategorie moeten vallen?!"

Het voorstel van Amsterdam Anders/De Groenen werd in de gemeenteraad aangenomen met de steun van de fracties SP, GroenLinks en PvdA.

Financiële prikkel
De fractievoorzitster van Amsterdam Anders/De Groenen, Kalt, is van mening dat de uitbreiding van kinderopvangplaatsen juist gestimuleert moet worden en dat de grondprijs voor nieuwbouwplaatsen van 222 euro per m2 bruto vloer oppervlakte hier een belemmering voor vormt.

Hansje Kalt: "We willen in Amsterdam meer plaatsen in de kinderopvang of dat nu kinderdagverblijven zijn die opgericht worden mét of zonder winstoogmerk, er is die maatschappelijk belangrijke sector, altijd een geldprobleem. Personeel wordt vaak schamel betaald. Als je werkelijk de uitbreiding van plaatsen wil stimuleren zul je als gemeente een financiële bijdrage moeten leveren."

Amsterdam Anders heeft nu voor elkaar gekregen dat een lagere grondprijs voor kinderdagverblijven in dezelfde categorie moeten vallen als de grondprijsbepaling voor huisartsenpraktijkruimten. Kalt: "We willen in Amsterdam graag genoeg huisartsen en kinderopvangplaatsen hebben, maar dan moet je er wel wat voor doen."

De grondprijsbepaling voor nieuwe kinderopvang komt nu in deze kortingscategorie terecht voor 145 euro per vierkante meter bruto vloer oppervlakte.

Bijlage: de motie aan het Amsterdamse College van Burgemeester &Wethouders


---


Ingezonden persbericht