Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

6 december 2002
Murco Mijnlieff
023-5113866
165/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

College keurt voorlopig ontwerp multifunctioneel (voetbal)stadion Oostpoort goed

Haarlem krijgt een multifunctioneel voetbalstadion in de Zuiderpolder vlakbij het NS-station Haarlem Spaarnwoude. Het college van burgemeester en wethouders keurde op dinsdag 3 december het voorlopig ontwerp voor dit plan goed. Dit voorlopig ontwerp van architect Wiel Arets laat zien dat er behalve een stadion voor HFC-Haarlem ook een parkeergarage, kantoren, woningen en health en fitness-mogelijkheden kunnen komen. Wethouder Barnhoorn (sport): 'Dit is een unieke kans om betaald voetbal in Haarlem op een hoog niveau te krijgen. De plek leent zich door de goede bereikbaarheid uitstekend voor een stadion.'

Het voorlopig ontwerp was afgelopen februari in de inspraak. Het college heeft drie nadere onderzoeken laten doen: één naar milieuveiligheid, één naar het verkeer en één naar de mogelijkheden om rond het toekomstige stadion een ecologisch aantrekkelijk gebied te maken. Alle onderzoeken zijn nu af. Het voorlopig ontwerp, de onderzoeken en de inspraakreacties worden in januari in de gemeenteraadscommissies behandeld. In september presenteerden de raadsfracties van GroenLinks en D66 een alternatief plan voor een stadion in de Waarderpolder, aan de noordkant van het station Haarlem-Spaarnwoude. Het college meent dat deze variant te duur uitpakt en teveel financiële risico's met zich meebrengt.

Nieuw stadion hard nodig
De betaald voetbalvereniging HFC-Haarlem heeft dringend een nieuw stadion nodig. Het oude stadion in Haarlem-Noord is oud en afgekeurd. Projectontwikkelaar IMCA-vastgoed biedt de gemeente een multifunctioneel stadion aan in de Zuiderpolder. De locatie is enkele jaren geleden al vastgesteld na een uitvoerige discussie met vele betrokkenen. Het voorlopig ontwerp van architect Wiel Arets is een bundeling van verschillende functies: een stadion met zo'n 10.000zitplaatsen, een parkeergarage met ongeveer 1500 parkeerplaatsen, hotel, kantoren en een combinatie van allerlei activiteiten op het gebied van health en fitness. Daarmee is het multifunctionele stadion ook een grote aanwinst voor de werkgelegenheid in Haarlem. Op de plaats van het oude stadion in Haarlem-noord kunnen woningen komen.

Verkeer kan doorstromen
Een van de vragen uit de inspraak gaat over verkeer: hoe moeten de auto's van en naar het stadion. Worden de files op de Amsterdamse Vaart langer? Er zijn verschillende scenario's grondig doorgerekend waarbij het verkeer in de avondspits als uitgangspunt is genomen. Er is ook een 'zwarter' scenario onderzocht waarbij tijdens de spits de stadionbezoekers in een korte tijd het stadion ingaan. De conclusie is dat er maatregelen nodig zijn om het verkeer in goede banen te leiden. Het gaat dan om het maken van extra opstelvakken op de Amsterdamse Vaart en de Camera Obscuraweg naar het stadion. Deze maatregelen komen bovenop de verkeersmaatregelen die volgend jaar al genomen worden om het verkeer naar de Waarderpolder te verbeteren, waaronder verbreding van de Camera Obscuraweg. De meeste wedstrijden en evenementen zullen niet rond de spitstijden beginnen, daardoor zal het verkeer dus in de regel goed kunnen doorstromen.

Nieuw groen in de Zuiderpolder
Het multifunctionele voetbalstadion komt in het weiland naast het Kegge- en Stastokviaduct. Daarom is onderzoek gedaan naar de waarde van de natuur op dit moment en de mogelijkheden om de waarde na de bouw van het stadion op die plek te verhogen. Het weiland en de sloten zijn nu door overbemesting vervuild en zijn er weinig soorten planten en dieren. Als het stadion er staat kan de herinrichting van het omliggende gebied zo worden gemaakt dat er een ecologisch rijker en gevarieerder gebied ontstaat en er schoner water door de sloten stroomt. Het gebied kan ook voor recreanten worden gebruikt doordat er een wandel- en/of fietspad van de wijk Zuiderpolder naar het Liewegje kan komen.

Alternatief GroenLinks en D66 te duur
Het college heeft het alternatieve plan van de gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks serieus bestudeerd. De twee fracties stellen voor om het multifunctionele voetbalstadion tussen het Sony-gebouw en NS-station Spaarnwoude te plaatsen. Hiervoor zou op termijn ook het Kegge- en Stastokviaduct moeten wijken. Het college vindt het een waardevolle studie, echter een stadion op die plaats met de onherroepelijke koppeling met nieuwe toegangsweg naar de stad is te duur. Daarnaast vindt het college dat er teveel kantoren en dergelijke worden gebouwd. Ook dat brengt grote financiële risico's met zich mee. Het college stelt dat deze - op zich sympathieke - oplossing duurder uitvalt dan het plan van IMCA-vastgoed. Daarnaast wil het college tempo omdat HFC-Haarlem wacht op een nieuwe impuls voor het betaald voetbal in Haarlem. Vandaar dat het college zich inzet voor het multifunctionele stadion in de Oostpoort aan zuidkant van het NS-station. De collegeleden van GroenLinks en D66 onderschrijven de noodzaak van een multifunctioneel stadion maar zijn voor een andere locatie dan de Zuiderpolder.

Provincie en gemeente werken samen aan gebiedsvisie De gemeenten Haarlem en Haarlemmerliede gaan samen met de provincie een zogenaamde gebiedsvisie te maken. Daarin komen de mogelijkheden van bebouwing rond NS-station Haarlem-Spaarwoude te staan. In de gebiedsvisie - die nodig is voor de uitwerking van het Streekplan Noord-Holland Zuid - wordt ook de geplande locatie van het stadion in de Zuiderpolder meegenomen. Deze gebiedsvisie kan in de zomer van 2003 klaar zijn.