Openbaar Ministerie

Rotterdam, 5 december 2002

Actie SIOD in vleesverwerkende sector

In een grootschalig fraudeonderzoek bij een bedrijf in de vleesverwerkende sector door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hebben gisteren op zeven adressen op diverse plaatsen in het land doorzoekingen plaatsgevonden. Daarbij is administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het onderzoek richt zich op tewerkstelling van illegale werknemers en betaling van zwart loon. Hierbij is mogelijk sprake van identiteitsfraude.
Het onderzoek zal worden voortgezet.

Aan de actie hebben in totaal 70 personen deelgenomen. De actie van de SIOD vond plaats onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie en in samenwerking met UWV en de politie.

De SIOD is een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De opsporingsdienst is eerder dit jaar opgericht om zware, complexe fraude te bestrijden op het gebied van sociale zekerheid. Doel is het maatschappelijk draagvlak voor de sociale voorzieningen in stand te houden. De dienst richt zich met name op grootschalige werkgeversfraude, identiteitsfraude, illegale tewerkstelling van vreemdelingen, grensoverschrijdende fraude, subsidiefraude en zwarte fraude.