Provincie Limburg

Nieuwe dienstregeling en verlenging concessies (354)

Veel nieuws te melden over het openbare busvervoer in Limburg

Deze week hebben Gedeputeerde Staten een nieuwe dienstregeling voor het openbaar busvervoer van Hermes vastgesteld. Ook verlengden GS de concessies voor het busvervoer in de regio's Zuid-, Midden- en Noord-Limburg. Naast de nieuwe dienstregeling en het verlengen van de consessies vandaag tijdens de perspresentatie op het Gouvernement ook aandacht voor de provinciale openbaar vervoerscampagne. Tot slot zal ook de nieuwe 12-meterbus gepresenteerd worden die in Limburg door Hermes vanaf 2003 ingezet zal worden.

Instemming nieuwe dienstregeling

De nieuwe dienstregeling is opgesteld door Hermes en GS heeft ingestemd met de wijzigingen. Eerder is de dienstregeling besproken met alle Limburgse gemeenten, de regionale mobiliteitsorganen en diverse belangenorganisaties. De uitkomst is een aangepaste dienstregeling die beter op de vraag van de reiziger is toegesneden. Een belangrijk uitgangspunt is om vanuit kostenoogpunt geen lege bussen te laten rijden maar variabel busvervoer daar in te zetten waar de vraag is. De nieuwe dienstregeling voorziet dan ook in een te verwachten groei van het aantal reizigers. Enkele buurtbussen worden met van kracht worden van de dienstregeling opgeheven en ook zijn enkele kleine kernen niet meer opgenomen in het busnetwerk. Het openbare Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) speelt hierin een belangrijke rol en het CVV wordt dan ook gezien als een kwalitatief hoogwaardig aanvulling op het reguliere openbare vervoer. De nieuwe dienstregeling van Hermes gaat in per 5 januari volgend jaar.

Verlenging concessies Hermes

Sinds 2001 verleent de Provincie Limburg in totaal twee concessies aan Hermes (Zuid Limburg en Noord- en Midden Limburg). De Provincie Limburg is bezig met een verkenning van het aanbestedingsproces. Dit is een langlopend traject en zal niet voor medio 2004 afgerond zijn. Om in de tussentijd wel openbaar busvervoer te behouden verlengt de Provincie de concessie voor Hermes Openbaar Vervoer BV met 2 jaar.

Campagne openbaar vervoer

In januari 2003 wordt een provinciale campagne gestart met als doel om nog meer reizigers in de Limburgse bussen te krijgen. In heel Limburg valt medio januari een eerste uitgave van het nieuwe huis-aan-huisblad Lijn 7 in de brievenbus. In Lijn 7 aandacht voor onder andere de nieuwe dienstregeling, het belang van CVV-vervoer en het OV-platform Limburg. Met een totale oplage van 475.000 stuks is het huis-aan-huisblad een belangrijk onderdeel van de provinciale openbaar vervoerscampagne. Reclame op en in de bussen van Hermes is het andere communicatiemiddel dat wordt ingezet.

Presentatie nieuwe bus

Tot slot worden medio 2003 door Hermes nieuwe laagvloerse bussen ingezet. Hierdoor kunnen reizigers makkelijker in- en uitstappen. Tijdens de persbijeenkomst is een prototype van de nieuwe bus gepresenteerd en ook zijn aanwezig een middenformaat bus en een CVV-busje.
5-12-2002 15:55