Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Donderdag 5 december 2002

Stadsbos Kortrijk wordt 15 hectare groter

Vlaams milieuminister Vera Dua heeft opnieuw 15 hectare grond aangekocht in het Kortrijkse. Het Kortrijkse stadsbos is daarmee meteen 35 hectare groot. Het stadsbos moet de komende jaren nog met 200 hectare aangroeien.
In 2001 werd het Preshoekbos, het stadsbos van Kortrijk, door de Vlaamse regering aangeduid op de gewestplannen. Toen werd beslist om hier prioritair gronden aan te kopen in functie van bosuitbreiding. Op 28 juni van dit jaar kocht het Vlaams Gewest hier de eerste gronden, 20 hectare. Deze week zijn opnieuw 15 hectare aangekocht. Het Kortrijkse stadsbos is daarmee nu reeds 35 hectare groot. Minister Vera Dua hoopt nog voor het einde van dit jaar de kaap van de 50 hectare te overschrijden. Zo wordt een stevige aanzet gegeven voor een attractief wandelbos voor de inwoners van Kortrijk en omgeving. Het stadsbos moet de komende jaren nog met 200 hectare aangroeien. Uit een begeleidende studie, uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij, blijkt dat het overgrote deel van deze gronden onmiddellijk of binnen een periode van 10 jaar kunnen vrijkomen van landbouwgebruik. Voor ongeveer 50 ha zullen nog aangepaste oplossingen met de betrokken landbouwers uitgewerkt worden in de vorm van een grondruil. Pas wanneer voor deze landbouwers een oplossing is gevonden, zullen de gronden bebost worden.

Bosplantactie

Nu zaterdag, 7 december 2002, worden op een deel van de nieuw aangekochte gronden bomen aangeplant. Deze bosplantactie wordt samen door het Vlaamse Gewest, Kortrijk, Menen en Wevelgem georganiseerd. Iedereen die wil helpen is vanaf 13 uur welkom in de Kapelhoekstraat te Kortrijk-Aalbeke.
Breng wel uw spade en laarzen mee.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be