FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland



* Mobiele controleploeg voor controle stapelwagens (05-12-02)
---

Mobiele controleploeg voor controle stapelwagens (05-12-02)

FloraHolland heeft voor de controle op stapelwagens haar organisatie uitgebreid met een 'mobiele controleploeg Logistieke Middelen'. Deze mobiele controleploeg functioneert naast de reguliere bedrijfsbeveiling op de vijf vestigingen. Eind oktober heeft FloraHolland een reeks controlemaatregelen getroffen om de diefstal van stapelwagens een halt toe te roepen. De afgelopen drie jaar kampt de veiling met een uitstroom van 16.000 stapelwagens.

Als gevolg van die uitstroom heeft FloraHolland haar controles fors uitgebreid. Sinds november functioneert, gedurende 24 uur per dag en zeven dagen per week, een mobiele controleploeg op de vijf vestigingen van FloraHolland. Deze ploeg concentreert zich op de vestigingen Naaldwijk en Bleiswijk en controleert de stapelwagens die zonder slotplaat het terrein verlaten en het gebruik van valse slotplaten. De controleploeg bestaat uit vier personen en staat onder leiding van een controleur Logistieke Middelen .

De ploeg opereert in en op het veilingterrein, met name in de kopersboxen en vrachtwagens. Daarnaast trekt zij tips na op het gebied van vermissingen. Ook sluit zij onaangekondigd veilingterreinen af. Tijdens zo'n afsluiting van het veilingterrein in Bleiswijk, afgelopen vrijdag, werden alle vertrekkende vrachtwagens aangehouden. Hierbij werd een aantal stapelwagens zonder slotplaat aangetroffen. Het onaangekondigd afsluiten van de veilingterreinen heeft een structureel karakter. Vanuit de controleploeg gaat niet alleen een handhavende werking uit, maar de ploeg heeft ook een belangrijke preventieve rol.

Beheersmaatregelen
In het kader van het beheer van stapelwagens worden vanaf dit moment nieuwe fraudebestendige slotplaten op naam en administratienummer uitgegeven. Deze slotplaten worden bij het op- en afsleutelen geregistreerd. Hierdoor kan FloraHolland de bewegingen van de slotplaten en daarmee de stapelwagens door de keten volgen. Zonder slotplaat mogen veilingkarren de veilinggebouwen niet verlaten. Afgelopen weken zijn vijftig klanten overgegaan op het gebruik van de nieuwe slotplaat. In totaal is inmiddels tien procent, zo'n vijfduizend slotplaten, op de vestigingen omgewisseld. Het onderzoek naar de vermissingen gaat onverminderd door. Tips kunnen worden doorgegeven aan het Concernbureau Logistieke Middelen via telefoonnummer 0174-635370.