College Bescherming Persoonsgegevens


Privacy bij ICT in de Zorg

Vandaag publiceert het College bescherming persoonsgegevens Privacy bij ICT in de zorg, Bescherming van persoonsgegevens in de informatie-infrastructuur voor de gezondheidszorg. Het CBP wil met deze studie een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een privacy-vriendelijke informatie-infrastructuur voor de zorg die terecht het vertrouwen van de patiënt geniet.

De studie geeft een oriëntatie op de vele vraagstukken van privacybescherming bij het gebruik van ICT in de zorg. Steeds wordt de vraag beantwoord waar organisaties in de zorg in de praktijk rekening mee moeten houden als gevolg van de privacywetgeving en het medisch beroepsgeheim. Ook wordt aandacht besteed aan actuele onderwerpen, zoals stelselherziening gezondheidszorg, zorgtoewijzing en wachtlijstbeheer, diagnose behandel combinaties, zorgidentificatienummer en elektronische patiëntendossiers, waarbij het College bescherming persoonsgegevens als adviseur of toezichthouder in de komende jaren nauw betrokken zal zijn.

De verbindende thema's zijn: elektronische identiteitsinfrastructuur, elektronische informatie-infrastructuur, patiënt en internet, organisatie en financiering van de zorg en het monitoren van patiënten en cliënten. Voor alle vijf thema's worden de feitelijke ontwikkelingen en relevante normen en praktijkvoorbeelden behandeld. De studie sluit af met aanbevelingen.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) de opvolger van de Registratiekamer
- houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.
Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.