Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dexia Bank Nederland aanbod aan cliënten van Legio en Labouchere

PARIJS, BRUSSEL, AMSTERDAM De Frans-Belgische Dexia Group (Dexia) trekt ruim ¤ 497 miljoen uit ten behoeve van alle kredietrisico's, herstructureringskosten en lasten in Nederland. Dit bedrag voorziet verder in een ruimhartig voorstel aan cliënten met effectenleaseproducten van Legio en Labouchere en de implementatiekosten daarvan.

Dexia blijft van mening dat nagenoeg alle cliënten voldoende op de hoogte zijn gebracht van de risico's die beleggen met geleend geld met zich meebrengen, maar heeft oog voor de problemen waarin sommige van haar cliënten dreigen te geraken.

Met dit voorstel wil Dexia haar verantwoordelijkheid nemen en een gebaar maken naar haar cliënten met effectenleaseproducten. Dit ondanks de sterke juridische positie die Dexia Bank Nederland (DBNL) meent te hebben.

Door de dalende aandelenkoersen kunnen cliënten aan het einde van de looptijd van hun contracten een schuld aan de bank overhouden. Door het voorstel van Dexia worden de mogelijkheden voor cliënten bij het aflopen van hun contract aanmerkelijk verruimd.

Het voorstel kent drie varianten:

1) Cliënten die ervoor kiezen om de effecten te verkopen, kunnen een renteloze lening krijgen indien zij de restschuld gespreid willen terugbetalen, of één of meerdere participaties in een calloptie op de AEX-indexÒ, indien zij de restschuld in één keer willen aflossen.


2) Cliënten die ervoor kiezen om de effecten over te nemen en te laten bijschrijven op een effectenrekening bij hun eigen bank, krijgen van ons één of meerdere participaties in een calloptie op de AEX-indexÒ aangeboden.


3) Cliënten die ervoor kiezen om hun contract te verlengen, zullen wij gunstige voorwaarden bieden. Deze cliënten verlengen hun contract voor maximaal drie jaar. Tijdens de verlenging kunnen zij op elk gewenst moment tussentijds en zonder kosten uitstappen. De maandtermijnen zullen in dit geval bestaan uit delen leaserente en delen aflossingen. Deze leaserente kent een aangepast, laag tarief.
Het Dexia Aanbod zal ingaan per 1 april 2003. De datum waarop onze cliënten schriftelijk bericht van Dexia zullen ontvangen, is afhankelijk van de afloopdatum van hun contract. Iedere cliënt aan wie Dexia een aanbod doet, ontvangt individueel een brief waarin ook de voorwaarden en verdere procedure nader worden toegelicht.

Naast deze 3 varianten heeft Dexia tevens een zogenaamde hardheidsclausule ingesteld. Dit wil zeggen dat als cliënten echt niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen en dit kunnen onderbouwen, wij zeer coulant zullen zijn. En daar waar fouten zijn gemaakt lossen we dat in één keer op.

Dirk Bruneel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia Bank Nederland: "Het is in het belang van onze cliënten dat ze op dit voorstel ingaan. Dit is niet zo maar iets. Sinds we in Nederland actief zijn, zijn we alleen maar bezig geweest met het oplossen van de problemen van onze voorgangers. We willen nu door en slaan vandaag deze bladzijde om. Jarenlange procedures zijn in niemands belang. Ik durf te beweren dat Dexia haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ruimschoots neemt."

Dexia heeft tevens besloten een onafhankelijke adviescommissie in te stellen die Dexia zal helpen om de criteria vast te stellen aan de hand waarvan zal worden bepaald wanneer de hardheidsclausule zou moeten gelden. Deze commissie zal vervolgens ook een rol krijgen om na te gaan of Dexia naar deze criteria handelt.

In verband met het Dexia Aanbod zal op of omstreeks 15 januari 2003 een prospectus openbaar worden gemaakt dat algemeen verkrijgbaar zal worden gesteld ten kantore van Dexia Bank Nederland N.V., Piet Heinkade 55, postbus 808, 1000 AV Amsterdam.

Amsterdam, 5 december 2002
Raad van Bestuur Dexia Bank Nederland N.V.