Openbaar Ministerie

IKEA-afperser wil geld

Hieronder de tekst die is uitgesproken op de persconferentie die het Openbaar Ministerie en de politie in Amsterdam donderdag 5 december hebben gegeven in de IKEA-zaak.

"Vanmiddag geven wij uitleg over de huidige stand van zaken van het opsporingsonderzoek in de Ikea-zaak. Openbaarheid bij een opsporingsonderzoek is altijd het resultaat van een belangenafweging tussen het opsporingsbelang en het belang van de openbaarheid. Deze afweging wordt van uur tot uur gemaakt. Nu laat het opsporingsbelang een persconferentie als deze toe.
Het opsporingsonderzoek startte dinsdagochtend toen de directie van het Ikea-concern een in slecht Duits opgestelde afpersingsbrief ontving waarin geld werd geëist. Deze brief was in Nederland gepost. De directie van het warenhuisconcern heeft direct aangifte gedaan bij de politie. Zoals we al eerder hebben meegedeeld levert het opsporingsonderzoek geen aanwijzingen van een terroristische actie. In de brief werd gemeld dat in de Ikea-vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht explosieven waren verstopt. Bij onderzoek in deze vestigingen werden twee verdachte pakketjes aangetroffen die in beslag zijn genomen. De pakketjes zijn naar politiebureaus in respectievelijk Amsterdam en Sliedrecht overgebracht. In de afpersingsbrief werd gesproken over een derde explosief dat in een niet nader genoemde Ikea-vestiging zou zijn geplaatst.
Na nauw overleg tussen de Ikea-directie en de politie heeft de directie besloten om alle vestigingen gesloten te houden tot een gedegen onderzoek zou hebben plaatsgevonden. De veiligheid van de klanten en het personeel van Ikea stonden voorop. Dinsdagnacht hebben in alle politieregio's met een Ikea-vestiging voorbereidingen plaatsgevonden om een uitgebreid onderzoek te laten plaatsvinden. Het resultaat van deze onderzoeken is negatief. Er is in geen enkele andere vestiging een explosief aangetroffen. Alle Ikea warenhuizen zijn daarom door de politie weer vrijgegeven en overgedragen aan Ikea.

Om het onderzoek goed en volledig te kunnen doen is alle deskundigheid ingeschakeld. Bij het onderzoek zijn veel mensen betrokken, niet alleen personeel van het regiokorps Amsterdam-Amstelland maar ook andere regiokorpsen, het KLPD, NFI en het EOC van de Koninklijke Landmacht. Het onderzoek is in volle gang. De coördinatie ligt bij het politiekorps Amsterdam en het Openbaar Ministerie Amsterdam. U zult begrijpen dat wij het opsporingsonderzoek niet willen schaden en dat wij daarom niet op de inhoud van het opsporingsonderzoek kunnen ingaan. "

Aanvullende informatie:

* De veiligheid van de panden van IKEA is niet voor 100% te garanderen. Het minitieuze onderzoek naar het derde explosief sluit de aanwezigheid van een bom normaliter uit.

* Er zijn niet eerder signalen geweest die duiden op afpersing van IKEA, zoals een groot landelijk ochtendblad op 5 mei berichtte.
* Al eerder werd bekend dat er geen aanwijzingen zijn dat het een daad van terreur betreft.

* De explosieven zijn niet goed behandeld. Zij hadden ter plaatse moeten worden onderzocht en niet naar een politiebureau moeten worden gebracht. Een intern onderzoek zal moeten uitwijzen hoe en waarom deze fout is gemaakt.

Hieronder de tekst die reeds op 4 december op de site is geplaatst: Met het beëindigen van de laatste zoekactie in het Ikea-warenhuis in Hengelo is een einde gekomen aan een zeer uitgebreid onderzoek in alle Ikea-vestigingen in Nederland. Bij deze langdurige zoekacties zijn geen explosieven aangetroffen. Met het als laatste vrijgeven van de vestiging van Ikea in Hengelo is het zoeken afgerond. Politie en Openbaar Ministerie hebben geen aanwijzingen dat bij het 'bomincident' bij Ikea sprake is van een terroristische actie. Verder zijn er geen aanwijzingen dat de bommeldingen bij de panden van het ANP in Rijswijk en de NAM in Assen verband houden met de Ikea-zaak. OM en politie zijn in het belang van het onderzoek zeer terughoudend in het verstrekken van mededelingen over het 'bomincident'. Dat betekent dat er ook niet nader zal worden ingegaan op vragen over de achtergronden van het incident. Publiciteit hierover zou het onderzoek kunnen schaden.
Politie en OM vragen begrip voor deze terughoudendheid. Zodra dit mogelijk is zullen nadere mededelingen worden gedaan. Het arrondissementsparket Amsterdam coördineert het Ikea-onderzoek. OM en politie hebben een groot aantal mensen ingezet in het onderzoek naar dit incident. In dit kader zijn explosieven in beslag genomen. Deze worden momenteel onderzocht. Leden van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) hebben het in beslaggenomen explosief gisteravond bij een politiebureau in Amsterdam onderzocht en onschadelijk gemaakt. Het projectiel was eerder bij een onderzoek aangetroffen en in beslag genomen om nader te worden onderzocht. De directie van Ikea heeft in nauw overleg met de politie besloten de vestigingen gisteren en deels ook vandaag gesloten te houden. Het betreft de vestigingen in Barendrecht, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Hengelo, Utrecht, Sliedrecht en Amsterdam.

ANP
Er zijn geen aanwijzingen dat de bommelding bij het hoofdkantoor van het ANP in Rijswijk van woensdag verband houdt met de Ikea-zaak. Bij de politie Haaglanden kwam op woensdagochtend vroeg een melding binnen dat er zich in het ANP-pand explosieven zouden bevinden. Het gebouw is daarop ontruimd. Een nabijgelegen school en kantoorpanden zijn eveneens ontruimd. Het gebouw is inmiddels vrijgegeven. Er zijn geen explosieven aangetroffen. Het onderzoek naar deze bommelding gebeurt door de politie Haaglanden.

Assen
Bij het onderzoek naar een bommelding op een bedrijven terrein in Assen zijn geen explosieven aangetroffen. Via "112" kwam op woensdagochtend een melding binnen over het bedrijventerrein Assen-Zuid. De wegen rondom het terrein werden afgezet, maar de kantoren zijn niet ontruimd. Ook hier zijn er geen aanwijzingen dat er een verband bestaat met de Ikea-zaak en de melding bij het ANP. Het onderzoek naar deze melding is in handen van de politie Drenthe.