European Commission

IP/02/1808

Brussel, 5 december 2002

De Commissie kent Descartesprijzen ter waarde van 1 miljoen euro toe aan onderzoekprojecten in geneeskunde en astrofysica

Vandaag kende de Commissie in München de EU-Descartesprijs toe aan twee onderzoekprojecten op het gebied van geneeskunde en astrofysica. Het ene project biedt meer inzicht in multipele sclerose en geeft de aanzet naar de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het andere project heeft de oorsprong van gammastraaluitbarstingen ontdekt en biedt inzichten in de vorming van sterren en planeten. Iedere prijs ter waarde van 500.000 euro bekroont opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek in transnationaal samenwerkingsverband. De twee prijswinnaars werden gekozen uit een preselectie van tien projecten in samenwerkingsverband, op diverse terreinen van wetenschappelijk onderzoek.

"Het hoge niveau van de inzendingen geeft een duidelijk beeld van zowel de kwaliteit van de Europese wetenschap vandaag als de waarde van Europese samenwerking op wetenschappelijk gebied," verklaarde het voor onderzoek bevoegde lid van de Europese Commissie, Philippe Busquin. "Ik ben verheugd over de groeiende belangstelling voor de Descartesprijs, die wijst op het belang van transnationale samenwerking bij de totstandbrenging van een echte Europese onderzoekruimte (ERA). Een van de belangrijkste eigenschappen van de ERA is het grotere effect dat wetenschappers kunnen hebben wanneer zij over de landsgrenzen heen samenwerken. Middelen delen en krachten bundelen is van essentieel belang bij het bereiken van topkwaliteit op EU- en internationaal niveau. Dit zal op zijn beurt het concurrentievermogen van de EU en de kwaliteit van het bestaan verbeteren."

Bekroning van topkwaliteit

Het totaal aantal inzendingen in 2002 bedroeg 108 - het dubbele van het cijfer van vorig jaar. De winnaars werden geselecteerd door de Grote Jury van de Descartesprijs, die werd voorgezeten door de heer Yves Michot, de vroegere Voorzitter van Aerospatiale Matra, en verder bestond uit eminente figuren uit de academische wereld en de openbare en particuliere sector. Deelnemers aan de ceremonie en de conferentie, die werd gehouden in het Europees Octrooibureau (EPO), waren verder ondermeer de heer Otto Wiesheu, Beiers Minister voor Economie, Vervoer en Technologie, en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het EPO, het Max Planck-Instituut, het Fraunhofer Instituut en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor de editie 2003 van de Descartesprijs wordt gepubliceerd op 17 december 2002.

Bestrijding van multipele sclerose

Een van de prijzen van 500.000 euro ging naar een project dat een doorbraak betekent in de studie en het bestrijden van multipele sclerose (MS), de chronische inflammatoire degeneratieve aandoening van het zenuwstelsel waar minstens 350.000 mensen in heel Europa aan lijden. Het is een auto-immune aandoening, waarbij het lichaamseigen immuunsysteem het centrale zenuwstelsel aanvalt. Tot de symptomen behoren verminderd gezichtsvermogen, verlamming, verstarring en moeilijk lopen.

Het project, dat onder de leiding staat van het ziekenhuis van de Universiteit van Aarhus, (Denemarken), en wordt uitgevoerd in samenwerking met andere onderzoeksteams in Denemarken, Zweden, het Verenigd Konikrijk en de V.S., heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het begrip van de immunologische grondslagen van de ziekte en geeft ideeën aan voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Door middel van experimenten kon het team met succes de belangrijkste spelers in de auto-immune aanval identificeren en verklaren hoe het virus een aandoening veroorzaakt.

Verklaring van de oorsprong van het heelal

De andere prijs van 500.000 euro werd toegekend aan een project dat de oorsprong van gammastraaluitbarstingen (GRBs) onderzoekt. GRBs werden voor het eerst opgemerkt in 1967 door Amerikaanse militaire satellieten. Zij zenden hoogenergetische straling uit en zijn afkomstig van zeer ver afgelegen melkwegstelsels, waar sterren in een fenomenaal tempo worden gevormd. Nieuwe gegevens ondersteunen de theorie dat de uitbarstingen samengaan met de explosieve dood van massieve sterren. Het project, dat onder de leiding staat van de Universiteit van Amsterdam en wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksteams uit Nederland, Italië, Denemarken, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, biedt inzichten in deze reuzachtige sterrenexplosies. Dit kan astronomen helpen de geschiedenis van stervormingen in het heelal na te gaan. De Italiaans/Nederlandse satelliet BeppoSAX, die in 1996 is gelanceerd, heeft met zijn veelzijdige mogelijkheden het team van Europese wetenschappers in staat gesteld de oorsprong van GRBs' te identificeren. Voorts geeft het astrofysicaproject voor het eerst de bevestiging dat gammastraaluitbarstingen de krachtigste explosies in het heelal zijn, alleen voorafgegaan door de Big Bang. Kosmische uitbarstingen ontstaan in zeer ver afgelegen melkwegstelsels, bij de rand van het waarneembare heelal (tussen 5 en 12 miljard lichtjaren verwijderd, ervan uitgaande dat het heelal 13 miljard jaar oud is).

Intellectuelle eigendomsrechten

De deelnemers bespraken ook andere hoofdthema's voor het onderzoek, en met name de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten. Europese onderzoekers zien steeds meer het belang in van octrooiering. In 2001 ontving het Europees Octrooibureau 158.200 aanvragen voor Europese octrooien, wat een verhoging met 9% ten opzichte van het vorige jaar betekent.

Voor nadere informatie kunt u de volgende website raadplegen:

http://www.cordis.lu/descartes

http://www.cordis.lu/improving/home.html