Gemeente Tilburg

5-12-2002
Versnelde omzetting erfpacht in eigendom
Akkoord corporaties en gemeente

Op 29 november 2002 is met de woningcorporaties Wonen Midden-Brabant en TBV Wonen overeenstemming bereikt om de resterende erfpachtgronden van in totaal circa 14.400 woningen van beide corporaties vóór 1 januari 2003 in volle eigendom aan hen over te dragen. Aanleiding van deze overdracht voor dit tijdstip is de afschaffing van de vrijstelling van overdrachtsbelastingen voor dit soort transacties tussen gemeenten en corporaties.

Door deze versnelde overdracht beschikt de gemeente eerder dan gepland over het totaalbedrag aan financiële middelen hiervan. Deze worden - overeenkomstig de gemaakte afspraken in de 'Overeenkomst omzetting erfpacht in vol eigendom' van 2000 - door de gemeente ingezet voor revitalisering en/of herstructurering. Een bijzonder aandachtspunt hierbij is sociale huisvesting.

Op 2 december 2002 heeft het college ingestemd met het akkoord dat uitgevoerd gaat worden. Gelet op de omvang van de operatie, de noodzakelijke werkzaamheden en tijdsbestek, wordt door de gemeente en de corporaties een tour de Force ingesteld om de totale omzetting tijdig te kunnen realiseren.

De overdracht geschiedt conform de voorwaarden van de erfpachtovereenkomst van 24 maart 2000 tegen een totaalbedrag van circa 100 mln., met een aantal specifieke voorwaarden betrekking hebbende op:

· Gemeentelijke intentie tot intensivering herstructurering.
· Toevoeging verzorgings-/verpleegcomplexen Herdgang, Josephzorg en Koningsvoorde aan de overdracht voor 1 januari 2003.
· Het voordeel van de overdrachtsbelasting die niet hoeft te worden betaald (6%) komt in de verhouding 4,5-1,5 ten goede aan de corporaties en de gemeente

Tiwos heeft inmiddels eveneens haar medewerking toegezegd tot omzetting van haar erfpachtgronden om niet voor circa 600 woningen voor eind 2002 conform de erfpachtovereenkomst.