Gemeente Utrecht

Uitreiking eerste literaire prijs gemeente Utrecht aan Manon Uphoff

Op vrijdag 6 december 2002 ontvangt de Utrechtse schrijfster Manon Uphoff voor haar tot nu toe verschenen werk de eerste C.C.S. Crone-prijs, de nieuwe prijs voor literatuur van de stad Utrecht.

De Burgemeester van Utrecht reikt de prijs uit tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis. Juryvoorzitter prof.dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en literatuurkenner, zal de keuze van de jury toelichten. De jury bestaat verder uit drs. Marischka Verbeek van de Utrechtse boekhandel Savannah Bay en drs. Mirjam van Hengel, redactrice van het tijdschrift Tirade.

Manon Uphoff werd in 1962 geboren in de Utrechtse wijk Lombok. Ze studeerde in haar geboortestad Nederlands en Algemene Literatuurwetenschappen en was er werkzaam als docent Nederlands. Van haar hand verscheen vanaf 1996 een vijftal publicaties.

Voor het eerste verhaal in Begeerte ontving Manon Uphoff de Rabobank Lente Prijs (1996). Het boek werd ook genomineerd voor de ECI-prijs 1997 en voor de AKO-literatuurprijs 197l.

Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1998 en de Betje Wolff Prijs 1998.

De C.C.S.Crone-prijs, op voorspraak van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht genoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S.Crone ( 1914 1951), is ingesteld in 2001 om de literaire activiteiten van met name jonge auteurs uit de gemeente of regio Utrecht te stimuleren en een bloeiend literair klimaat in het Utrechtse te bevorderen.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 plus een bedrag van 2.500 voor een door de auteur aan te wijzen literair project. Toekenning vindt eenmaal per twee jaar plaats op voordracht van een onafhankelijke jury.