Persbericht

Datum:
29-11-2002

Onderwerp:

---

Ratumse beek kronkelt weer door landschap

Waterschap Rijn en IJssel heeft in het kader van het Herstelplan Winterswijkse Beken de Ratumsebeek onderhanden genomen. Het werk is bijna afgerond. Vrijdag 6 december a.s. wordt feestelijk de laatste meander in de Ratumse beek op Döttenkrö met beekwater gevuld. De oude slingerende beeklopen op Bonnink en Waliën stromen inmiddels al, de vistrap langs de Bonninkweg is aangepast en de retentie op het Waliën werkt. De nieuwe meanders ontwikkelen zich tot HEN water, water van het hoogste ecologische niveau. Er ontstaan steile oevers en fraaie stromingspatronen.

Aanleiding
Aanleiding tot het project was de vraag van de Provincie Gelderland aan Waterschap Rijn en IJssel of er door beekherstel ook iets aan de verdroging, veroorzaakt door de zandwinning van `t Hilgelo, kon worden gedaan. Verhoging van grondwaterstanden ter plaatse bleek niet realiseerbaar, maar herstel van een meer natuurlijk beeksysteem door gerichte maatregelen wél. Maatregelen die het herstel van natuurlijke afvoerrelaties, natuurwaarden, waterberging (retentie) binnen het systeem en herstel van grondwaterstanden tot doel hebben.

Knelpunten
Door de grote afvoerpieken werd de beek en de macrofauna in de beek aangetast. Ook de vroeger uitgevoerde bochtafsnijdingen veroorzaakten problemen, namelijk uitschuring in de bodem. Daardoor ontstond verdroging.

Uitvoering
Een aantal oude kronkelende beeklopen werd uitgegraven om weer water te gaan voeren. De Ratumse beek werd hierdoor een kilometer langer, waardoor water langer in het gebied vastgehouden wordt en unieke beekvegetatie (meer) plekken krijgt om zich te vestigen. Naast het herstel van de meanders werden enkele percelen ontgraven om water tijdelijk te bergen (retentie).

Waterschap Rijn en IJssel en zijn partners bij dit herstelplan, de Vereniging Natuurmonumenten (eigenaar van Bonnink en Döttenkrö) en mevr. Spruit-Ledeboer (eigenaresse van Waliën), kunnen terugzien op een geslaagde samenwerking. Het waterschap zal de komende jaren de ontwikkelingen rond macrofauna en flora monitoren. Op het Döttenkrö zullen de grondwaterstandsveranderingen en afvoergolven door een meetnet worden gevolgd. Waterschap Rijn en IJssel en de subsidiënten (DLG en WCL-Winterswijk) dragen ieder voor 50% bij in de totaalkosten groot ¬ 300.000,--

---

------------------------ Noot voor de pers: Voor nadere informatie hieromtrent is beschikbaar de heer H. Bijen van de Unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 0314 - 369367, of mobiel 0622200178.