Provincie Noord-Holland

Minister Veerman op 40-jarig jubileum Stivas
De toekomst van het platteland in Noord-Holland

Op vrijdag 6 december 2002 viert de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (STIVAS) haar 40-jarig jubileum. De gelegenheid wordt aangegrepen om zowel vanuit de landelijke als provinciale politiek het belang van een actief en vitaal platteland te benadrukken. Een viertal sprekers praat over de toekomst van het platteland.

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op het platteland. Waterbeheersing, infrastructuur, natuur en landbouw zijn functies die ieder hun ruimte claimen. Een goede inrichting van het landelijk gebied is van groot belang. Stivas is een organisatie die zich bezig houdt met het verbeteren van de structuur van het platteland. Zo hebben zij de kaverruil rond de vijfde baan van Schiphol gerealiseerd en de kaverruil in de Haarlemmermeer, waar de agrarische structuur is aangepast aan de doorsnijding van de Hogesnelsheidslijn.

Op jubileumbijeenkomst van 6 december geeft demissionair minister Veerman van landbouw zijn visie op de ontwikkeling van het platteland. De minister zal daarbij ingaan op de verschuiving van aankoop naar meer agrarisch en particulier natuurbeheer. Gedeputeerde Bob Verburg praat over om een gezonde en vitale plattelandseconomie, waarbij de land- en tuinbouw een belangrijke economische drager is. Gedeputeerde Henri Meijdam schetst het kader voor de ruimtelijke ontwikkeling van het platteland. WLTO-bestuurder Siem Ruiter geeft aan welke ontwikkeling de landbouw doormaakt en hoe deze past bij de overheidsvisie.