Provincie Utrecht

Persbericht

Kluskaarten: tips voor duurzaam doe-het-zelven

5-12-2002
Om duurzaam klussen in de provincie Utrecht te stimuleren, heeft het Consulentschap voor Duurzaam Bouwen (DuBo) van de provincie Utrecht kluskaarten laten maken. Deze kaarten geven praktische tips om veilig en duurzaam te klussen. Ze worden op 6 december gepresenteerd.

Duurzaam klussen kan bijvoorbeeld door efficiënt met materialen om te gaan, geen energie en water te verspillen en voor milieuvriendelijke materialen te kiezen. Kwaliteit is daarbij een vanzelfsprekend aspect. De kluskaarten helpen de doe-het-zelver bij het maken van de juiste keuzes bij het realiseren van een klus. Een goed instrument voor gemeenten dus om hun inwoners te stimuleren tot duurzaam doe-het-zelven.

Er zijn 15 kluskaarten. Vijf kaarten gaan over de aanpak van een specifiek project, zoals keuken, badkamer of dakkapel. De andere tien gaan over activiteiten en materialen, bijvoorbeeld isoleren, verlichten, hout en binnenafwerking.
Gemeenten kunnen de kluskaarten (met speciaal ontworpen houten standaard) bestellen en plaatsen op hun afdeling bouwzaken. Ook anderen, bijvoorbeeld bouwmarkten, kunnen de kaarten bestellen. Amerongen, Bunnik, Doorn, Driebergen Rijsenburg, Leersum, Maarn, Vianen en Wijk bij Duurstede hebben de kaarten besteld; de eerste bouwmarkt is Karwei in Wijk bij Duurstede.

De ontwikkeling van de kluskaarten is een gezamenlijk project. Het oorspronkelijke initiatief is van de werkgroep duurzaam bouwen, die bestaat uit particulieren in de gemeente Leersum. Het project is vervolgens in samenwerking met de regio's Noord-West Utrecht, Zuid-Oost Utrecht en Eemland en de gemeenten Utrecht, De Bilt en IJsselstein onder begeleiding van het DuBo-Consulentschap uitgevoerd. Het DuBo-Consulentschap wordt ondersteund en gefinancierd door de provincie Utrecht.

De presentatie van de kluskaarten is op vrijdag 6 december bij Karwei in Wijk bij Duurstede om 15.30 uur. De kaarten zijn te bestellen bij het DuBo-Consulentschap, 071 33 11 990.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl